Onaylanan kredileri alan Rus sayısı azaldı

0
214

Ruslar, bankalar tarafından halihazırda onaylanmış kredi taleplerini giderek daha fazla geri çevirmeye başladı.

Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu’nun verilerine göre, Temmuz ayında müşterilerin yalnızca yüzde 38,8’i banka başvuruları onaylandıktan sonra kredi aldı.

Aslında gösterge, Nisan ayında pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek değer olan yüzde 49,7’ye keskin bir yükselişin ardından yılın başındaki değerlere geri döndü.

Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulu İletişim Yönetimi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Aleksandr Pushko, göstergenin yüzde 38,8’e dönmesinin insanların sakinleştiğini ve bankalardan herhangi bir şartla borç almaya istekli olmadıklarını gösterdiğini söyleyerek “Yüksek faiz oranlarının bireylerin borçlanmaya devam etme arzusunu soğutmuş olması gerekirdi. Ancak süper pahalı borçlanma talebi, sosyal medyadaki ‘tüm insanlar’ tarafından, yaptırımlar altında ulusal ekonominin çöküşünü ve bunun sonucunda eşi görülmemiş enflasyon ve kredi verme oranlarını öngörerek körüklendi. Ne yazık ki pek çok kişi buna inandı ve kredi koşullarının daha da kötüleşeceği beklentisiyle yarın koşulların daha da kötü olacağını söyleyerek bankalardan yüksek faiz oranlarıyla kredi aldı” şeklinde konuştu.

Şuanda faiz oranının normal seviyesine döndüğünü ve bankaların başvuruları onaylama konusunda daha rahat davrandığını belirten Borçlu Hakları İçin adlı Halk Cephesi projesinin başkanı Yevgenia Lazareva, “Müşteriler, rekabetçi teklifler isteme, en uygun olanı seçme ve ‘sadece onay’ ilkesini terk etme alışkanlığına geri döndü. Bu durum, kredi piyasasındaki ‘iklimin’ istikrara kavuştuğuna işaret ediyor” dedi.

En büyük değişiklik POS kredileri (emtia kredisi) piyasasında yaşandı. Mart ayında yüzde 49,2 ile zirve yapıp, Temmuz ayında yüzde 28,3’e geriledi. İnsanlar artık tüketim faaliyetlerini azaltmış, para harcamak yerine tasarruf etmeyi tercih eder hale geldi. Bu özellikle ödünç alınan para için geçerli.