Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov, yaptırımlar sonrası yeni rotaların açılması ve paralel ithalata izin verilmesi sayesinde ithalat hacimlerinin neredeyse toparlandığını söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Belousov, ülkenin tüketim malları ithalatının paralel ithalat serbestisi sayesinde bugün pratik olarak toparlandığını belirtirken, “İthalat kilit bir konu. İthalatın kısıtlanmasına karşı mücadelemiz tüm mantıksız yaptırımlara rağmen sürüyor. Genel olarak ithalatın dinamiklerinden bahsedecek olursak, şimdi yaklaşık bir önceki yılın yüzde 65-70’ı civarında. Mart ayında ithalatımız iki kat düşüşü yaşadıktan sonra şimdi ithalattaki düşüş üçte bir seviyesinde. Yani bu farkı neredeyse geri kazandık” diye konuştu.
Tüketim malları ithalatının aynı zamanda tüketici talebini etkilediğini de vurgulayan Belousov, tüketici taleplerindeki toparlanmanın da ithalatın canlandığını gösterdiğini, pek çok uzman için bu durumun beklenmedik bir sonuç olduğunu aktardı.
“Buradaki kilit rol, yeni rotalar açmanın yanı sıra en önemlisi paralel ithalata çıkan izindir” diyen Başbakan Yardımcısı, bu serbestinin olmaması halinde Rusya’nın gıda dışı ürün pazarında tamamen farklı bir tabloya sahip olacağını itiraf etti.
Belousov, yüzde 17 ila 20 düşüşle yatırım malları ithalatındaki gerilemenin daha önemli olduğun altını çizerken, “Ve bu oldukça doğal. Çünkü yatırım ithalatını hızlı bir şekilde yeniden inşa etmek mümkün değil, hatta imkânsız. Tasarım var, belirli ekipman türleri için siparişler var. Ancak hepsi zaman alıyor. Burada bir toparlanma eğilimi görüyoruz ancak çok daha yavaş” diye ekledi.
Pandemi ile birlikte e-ticaret hacimlerinde rekorlar kırılan Rusya’da, Batı yaptırımları sonrası hükümet tarafından sunulan paralel ithalat serbestisinin uzatılması isteniyor.
İnternet Ticaret Şirketleri Birliği Başkanı Artem Sokolov, kuruluşun Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na ülkedeki paralel ithalatın 2023 yılına kadar uzatılmasını önermeyi planladığını söyledi.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, derneğin önerisini değerlendirmeyi planladıklarını açıklarken, daha önce Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, paralel ithalat yoluyla Rusya’ya ithal edilen ürün hacminin mayıs ayı başından bu yana 6,5 milyar dolara ulaştığını söylemiş, ancak bu serbestinin uzun sürmeyeceğini eklemişti.
Manturov, paralel ithalat serbestisinin önceliğinin otomobil yedek parçaları ve Rusya için kritik önem taşıyan ürün ve hammaddeler olduğunu belirtmiş, bununla birlikte en fazla paralel ithalatı yapılan kalemlerin perakende mağazalarına giren tüketici ürünleri ve bunların bileşenleri olduğunu aktarmıştı.