Merkez Bankası’nın ekonomiyi olumsuz yönde etkilendiği gerekçesiyle kripto para birimlerinin ticareti ve madenciliğini yasaklamayı önerdiği Rusya’da, Batı yaptırımlarıyla riske giren ithalat ödemeleri sonrası kripto para kullanımının yasallaştırılmasına çok az kaldı.
Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseev, bakanlıkla birlikte Merkez Bankası’nın kısıtlamalar sonrası daha önceki kripto para yaklaşımını yeniden gözden geçirdiğini belirtirken, Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseev, yakın zamanda yasallaştırılması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Resmi TV kanalı Rossiya-24’e açıklamalarda bulunan Moiseev, Maliye Bakanlığı ve Rusya Merkez Bankası’nın kripto para birimleri yaklaşımını yeniden düşündüklerini ve yakın gelecekte bu para birimleri üzerinden sınır ötesi ödemelerin yasallaştırılması gerektiğine inandıklarını söylerken, “Kripto para piyasasındaki daha önce yaklaşımımız Batı yaptırımları ve uluslararası ticaretteki ödemelerde yaşanan sorunlar sonrası değişti. Oluşturmayı planladığımız altyapı, kripto para birimlerinin sınır ötesi yerleşimlerde kullanılması için yasal zemin sunacaktır. Ancak çok katı kuralların sunulacağı bu mekanizma üzerinden uyuşturucu, kumar ve benzeri yasadışı faaliyetlerle para aklama faaliyetlerine engel olmak bizim için çok önemli” diye konuştu.
Yakın zamanda uluslararası ticaret yaptırımlarıyla mücadele eden İran Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı, ithalatta kripto para kullanımını onaylamıştı.
20 Ocak 2022’de ülkede kripto paraların yasaklanmasını teklif ederek sert eleştirilere hedef olan Rusya Merkez Bankası, kripto madencilik (mining) ve kripto para dolaşımının yasaklanmasının neden gerekli olduğunu yazılı şekilde açıklayarak eleştirilere yanıt olarak yaptığı açıklamada, kripto para birimlerinin ülke ekonomisinden para çıkışına katkıda bulunduğunu vurgulamıştı.
Banka, eleştirilere yanıt olarak vatandaşlar tarafından kripto para birimi edinmenin “sermayenin ekonomiden çekilmesi” olduğu anlamına geldiğini vurgularken, “Vatandaşlar, ülke ekonomisine kaynak sağlayan mevduat, hisse senedi ve tahvillere yatırım yapmak yerine yasadışı ekonomide aktif olarak ödemelere hizmet eden kripto para birimlerine yönelmektedir. Burada dolarizasyonla bir paralellik gözlemlenebilir. Öte yandan dolar yatırımlarına kıyasla kripto para birimlerine yapılan yatırımlar her an tamamen değer kaybedebilme riskine sahiptir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Merkez Bankası’nın önerisi hakkında konuşan Rusya Maliye Bakanlığı Mali Politikalar Müdürü İvan Çebeskov, ülkede kripto paraların yasaklanmasını desteklemediklerini belirterek, “Kripto paraların yasaklanması değil, regüle edilmeleri gerekiyor” diye konuşmuştu.