Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından işletme ve girişimcilerin haklarını korumakla yetkilendirilen, aynı zamanda iş dünyası ombudsmanlığı görevini yürüten Boris Titov, Merkez Bankası’nın Türk lirası, yuan ve rupi gibi dost ülkelerin para birimlerini satın alma fikrini eleştirdi.
Titov, Merkez Bankası’nın Çin yuanı ve diğer dost ülkelerin para birimlerinde 70 milyar dolar satın alma fikrinin farklı söz ancak aynı melodiye sahip eski şarkı olduğunu vurguladı.
Rusya’nın ekonomisinin büyümesine yatırım yapması gerektiğinin altını çizen Titov, “Uluslararası rezervlere odaklanmak yerine GSYH büyümesiyle ilgilenilmeli. Rusya’nın öncelikle işleme ve imalat ekonomisinin büyümesine yatırım yapması gerekiyor. Uluslararası rezervlerdeki döviz cinsinin adının değişmesi, ekonomiye doğrudan yardımcı olamaz” diye konuştu.
Rusya Merkez Bankası’nın rublenin değer kazanması ve ekonomideki toparlanmada oynadığı rolü önemli bulan Titov, ancak önerilen yolun yeni söze sahip eski şarkı olduğunun altını çizerek, “Jeopolitik nedenlerden dolayı rezervlerde Batı’dan Doğu’ya yönelim ve yeni uluslararası rezervler ekonomideki canlanmayı ne kadar sağlayabilir bilemiyorum. Ekonomik büyümemiz üretim ve GSYH’deki büyüme ile ölçülebilir” ifadelerini kullandı.
Rus ekonomisini tekrar rayına oturtabilmek için dolar ve Euro’nun kullanımına alternatif dost ülkelerin para birimlerini kullanma fikri son dönemde popülerlik kazanıyor.
Rusya Merkez Bankası tarafından ağustosta yayımlanan raporda, yabancı ülkelerin para birimleriyle ruble üzerinde etki yaratabilmek için dost ülkelerin para birimlerinin rezervlerde daha fazla kullanılması konusunun incelendiğine vurgu yapıldı.
Rapora göre, Rusya Maliye Bakanlığı, Ulusal Refah Fonu’nun yenilenmesi ve harcamaları için dost ülkelerin Türk lirası, yuan, rupi gibi para birimlerine yönelik bütçe kuralı yöntemine ilişkin bir işletim yöntemi uygulanması üzerine çalışmalara başladı.
Rusya’nın Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervleri temmuzda 1,4 trilyon ruble artarak 12,1 trilyon rubleye (yaklaşık 201 milyar dolar) çıkarken, fonun yarısı dost olmayan ülkelerin para birimlerinden oluşuyor.
Fonda dolar rezervi bulunmazken, yüzde 40’ı İngiliz sterlini, yüzde 10’u Japon yeni, yüzde 30’u yuan ve kalan kısmı altın ve ruble cinsinden muhafaza ediliyor.