Yabancı giyim mağazalarının pazardan ayrılmasını fırsata çeviren Türk markaları İpekyol ve Twist, Moskova’nın iş merkezi olarak kabul edilen Moscow City yanındaki Afimall Alışveriş Merkezi’nde (AVM) ilk mağazalarını açıyor.
Afimall AVM’nin sahibi ve aynı zamanda emlak şirketi AFI Rus’un başkan yardımcısı Tsviya Leviev, Türk giyim markaları İpekyol ve Twist’in alışveriş merkezinde ilk mağazalarını açacağını duyururken, aynı zamanda Ermeni moda markası Alex YVN’nin de ürünlerini AVM’de sergileyeceğini söyledi.
Alex YVN’nin daha önce Rusya’dan çekildiğini açıklayan Oysho mağazasının bulunduğu 250 metrekarelik alana geçeceğini belirten Leviev, Türk markaları İpekyol ve Twist’in ise sırasıyla 200 ve 180 metrekarelik boş alanlarda mağaza açacağını vurguladı.
Afimall AVM’nin sahibi, aynı zamanda ev eşyaları segmentinde faaliyet gösterenler de dahil olmak üzere diğer Türk markalarıyla da görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Temmuz ayında açıklamalarda bulunan Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi (RCSC) Başkanı Dmitry Moskalenko, “Rusya’da ürünlerini satma ve geliştirme potansiyeli gören Türk markaları, bize tekliflerle geldi. Örneğin, ev dekorasyonunda şu an faaliyetlerini sona erdiren İspanyol Zara Home için mal üreten Türk şirketinden bir teklif var. Şimdi onlarla müzakerelerimiz devam ediyor” diye konuşmuştu.
Gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank uzmanları, üç Türk fast food restoran zinciri ve bir kahve dükkanının da 2022’de Rusya pazarına girme planlarını duyurduğunu belirtirken, ancak şu ana kadar resmi olarak bu markaların perakende faaliyetlerine henüz başlamadığını ekledi.
Sektör uzmanları, batı yaptırımları sonrası oluşan yeni gerçeklikte, kaliteli ve uygun fiyata ürün sunabilen Türk markalarıyla birlikte diğer yabancı markaların Rusya’da gelişme şansının yüksek olduğunu söylerken, Rus giyim markası Eterna’nın CEO’su Dmitry Tomilin, Türk markalarının Rusya’ya ilk yabancı markalar olarak 1990’ların sonunda geldiğini, daha güçlü Batılı oyuncuların gelişinden önce aktif olarak çalıştıklarını hatırlattı.
Şimdi ise Türk markalarının yabancı markaların çıkışıyla boşalan pazarda gelişmek için büyük şansa sahip olduklarını vurgulayan Tomilin, alışveriş merkezinden çok uygun koşullarla kira sözleşmesi alabileceklerine ve yaptırımlar öncesi hiçbir AVM’nin onlara sunmayacağı indirimlere sahip olabileceklerine inanıyor.
“Yeni markalar, Batılı perakendecilerle aynı oranlarda kira ödeyemeyeceklerdir” diyen Tomilin, bu markaların AVM’lerin yaptırımlar öncesi sunduğu kira tutarlarının sadece iki veya daha fazla kat daha azını karşılayabileceklerinin altını çizerken, “Mevcut koşullar altında birçok alışveriş merkezi bu koşulları kabul etmek zorunda kalacak. Çünkü sorun artık gelirde değil. Boşalan mağazaların tekrar faaliyete geçmesidir. Kapalı dükkanların olması, AVM’lerin imajına zarar vermektedir” dedi.
Tomilin’in mağaza kirasında indirim yapılacağı fikrine katılmayan Dmitry Moskalenko ise tam tersine büyük olasılıkla yeni markalar için kira şartlarının aynı kalacağına inanıyor.
Fashion Consulting Group CEO’su Anna Lebsak-Kleymans, Türk markalarının H&M ve Zara gibi Avrupa kitle pazarının bir kopyası olmadığını ve onun yerini alamayacaklarını söylerken, “Bu markalar aynı hedef kitle için orta fiyat segmentinde ürünler üretmelerine rağmen kendi kimliklerine sahip ve iyi kalitede ürün üretiyorlar. Örneğin Mudo, büyük bir Türk kadın ve erkek giyim zinciridir. Zara segmentinde faaliyet gösteren perakendeci aynı zamanda Zara Home’a benzeyen en aksesuarları mağazası Mudo Home’u da içeriyor” diye konuştu.
Anna Lebsak-Kleymans, bununla birlikte Rusya’ya gelmeyi planlayan Türk markalarının kesim, beden ve uyum açısından Rus alıcılara uygun olup olmayacağının henüz tam olarak belli olmadığını da vurgularken, sözlerini, “Her ülke tüketicisinin kendine özgü parametreleri var. Renk paleti ve baskılar da önemli. Yeni markaların ürünleri Ruslar için uygun olacak mı bilemiyoruz. Aynı zamanda Rusya’ya gelecek Türk markalarının, yeni ülkenin hava koşullarını da dikkate alması gerekecek. Sıcak iklime sahip Türkiye’de satılan ürünlerin burada yılın uzun kısmında rağbet görmesi beklenemez. Mayıs ayının sonunda bile dış giyim ürünleri kullanılıyor” diyerek tamamladı.