Rusya’nın en büyük bankalarından olan Otkritiye Bank’ın yatırım departmanı uzmanı Mikail Shulgin, Rus rublesinin dolar ve Euro’ya karşı hangi durumlarda değer kaybedebileceğini açıkladı.
Küresel bir ekonomik durgunluk ile birlikte Batı’dan gelebilecek daha sert yaptırımların rublenin değer kaybetmesine neden olabileceğini söyleyen Shulgin, aynı zamanda ödeme fazlasında keskin bir azalmanın da rublenin dolar karşısında önemli ölçüde zayıflamasına yol açabileceğini belirtti.
Hükümetin sadece yeni bütçe kuralını uygulamaya koyarak dolara müdahale çabalarının yetersiz olduğuna inanan uzman, doların 100 rubleye ulaşabilmesinin imkansız olduğunu vurgularken, “Yeni koşullar altında bütçe kuralının geri dönüşü, ekonomi camiası tarafından tartışılan konulardan biri. Aynı zamanda basında yer alan bazı haberlere göre Maliye Bakanlığı, varil başına 60 dolar tutarında bir petrol fiyatı ve 9,5 milyon varil üretim koşuluyla müdahalelere devam edilmesini öneriyor. Ural petrolünün varil fiyatının 80 dolar civarında olduğu ve günlük üretimin 10-10,5 milyon varil olduğu düşünülürse, döviz müdahaleleri aylık 3 ila 3,5 milyar dolar arasında olabilir. Müdahalelerin başlatılması rublenin yerleşik seviyeler karşısında yüzde 7-10 oranında zayıflamasına yol açabilir” diye konuştu.
Shulgin, uzun süredir korunan 60 ruble seviyesindeki dolar kurunun bütçe kuralı dahilindeki müdahalelerle 65-66 ruble aralığına kayacağının altını çizerken, rublede daha önemli bir düşüş için küresel faktörlere ihtiyaç olduğunu, bunların arasında ise küresel ekonomide durgunluk ve emtia talebinin azalması sayesinde meydana gelebileceğini söyledi.
Uzman, bu faktörlerle birlikte AB’nin Rusya’ya yönelik altıncı yaptırım paketinin gerçekten etkili olması veya çok önemli bir jeopolitik olay yaşanması halinde doların 100 rubleye yakınlaşmasının mümkün olabileceğini ekledi. 19 Eylül Pazartesi günü Moskova Borsası’nın (MOEX) açılışında ABD doları 27,2 kopeek artışla 60,5 rubleye yükselirken, Euro ise 59,9 ruble seviyesinde yer aldı.