Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, ülkede enflasyon yanlısı baskının arttığı vurgulanırken, ağustos ayında fiyatlardaki aylık düşüşün sıfıra yaklaştığı kaydedildi.
Düzenleyici tarafından paylaşılan raporda, yurtiçi gıda arzındaki istikrarlı genişleme, güçlenen rublenin geçişkenliği ve azalan tüketici taleplerinin yaz aylarında enflasyonu düşürmeye yardımcı olduğu belirtilirken, “Ancak mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat düşüşü, temmuzda yüzde 0,27’nin ardından sıfıra yaklaşmıştır. Yaz aylarında özellikle meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşle devam eden deflasyonda oranlar giderek düşmeye başlamıştır. Bu da piyasalardaki enflasyonist baskıların daha fazla ortaya çıkmaya başladığını göstermektedir” ifadelerine yer verildi.
Merkez Bankası, fiyat artış risklerinin bir dizi gıda dışı ürünün üretimindeki zorluklar, ithalat üzerindeki kısıtlamaların devam etmesi, artan üretim maliyetler, enflasyon ve fiyat beklentilerinin yüksek seviyede tutulması ile ilişkili olduğunu da ekledi.
Düzenleyici, ağustos ayında yıllık enflasyonun yavaşlayarak yüzde 14,3’e düştüğünü hatırlatırken, birçok ana mal grubu için yıllık fiyat artışlarında daha fazla düşüş olduğunu aktardı.
“En büyük katkı, mart ayındaki yükselişin ardından talep ve fiyatlarda nihai düzelmeye işaret eden gıda dışı ürün fiyatlarındaki yavaşlamadan geldi” ifadelerinin kullanıldığı rapora göre, Merkez Bankasının 2022 yılı için beklediği enflasyon oranlarının yüzde 11-13 bandında olacağı bildirildi.
Rusya Merkez Bankası’nın tahminine devam eden para politikası dikkate alındığında 2023’te yıllık enflasyonun yüzde 5-7 bandında olması, 2024’te ise hedeflenen yüzde 4 oranlarına dönmesi öngörülüyor.