Moskova Belediyesi Başkan Yardımcısı Natalya Sergunina, haziran, temmuz ve ağustos aylarında başkenti ziyaret eden turist sayısının 6,2 milyon kişi olduğunu bildirdi.
Turistlerin yüzde 90’ının yerli olduğunun altını çizen Sergunina, “Başkentin misafirleri toplamda mağazalarda, restoranlarda, otellerde, müzelerde ve tiyatrolarda yaklaşık 252 milyar ruble harcadı. Bu sayede kentin bütçesi 35,5 milyar ruble vergi geliri elde etmiştir” ifadelerini kullandı.
Moskova Federal Turizm Ajansı (Mosturizm), geçen yılın aynı dönemine kıyasla yerli turist akışının yüzde 22 oranında arttığını kaydederken, başkentin St. Petersburg, Krasnodar Bölgesi ve Rostov ile en çok turist çeken destinasyonlar arasında yer aldığı aktarıldı.
Buna ek olarak Moskova’ya yaz aylarında komşu ülkelerden gelen gezginlerin sayısında yüzde 25 oranında artış gözlemlenirken, yaz aylarında Moskova’yı yaklaşık 440 bin komşu ülke sakininin ziyaret ettiği bildirildi.
Uzmanlar, bununla birlikte Moskova’ya gelen yaş ortalaması yüksek turistlerin başkent otellerinde daha sık kalmaya başladığını kaydederken, geçtiğimiz yıllara kıyasla 55 yaş ve üstü turist sayısında yüzde 50 artış olduğuna dikkat çekiyor.
Yurtdışına turist akışı
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) tarafından hazırlanan raporda, ön verilerine göre, 2022 yazında yurtdışına organize turist akışı hacminin yaklaşık 3,5 milyon kişiyi bulduğu kaydedildi.
Turizm amaçlı seyahatlerin dikkate alındığı araştırmalara göre hazırlanan raporda, “Ön tahminlere göre, haziran, temmuz ve ağustos aylarını içeren yaz mevsiminde yaklaşık 3 milyon 500 bin Rus vatandaşı, turistik amaçla yurt dışına gitti” ifadelerine yer
2022 yazında yurtdışına giden organize Rus turist sayısının 2021 sonuçlarına göre genel olarak yüzde 20 daha az olduğunu vurgulayan ATOR, yurtdışına organize turist sayısının pandemi öncesi 2019 değerlerinden yüzde 50 daha düşük olduğunun da altını çizdi.
Türkiye tek lider
ATOR, yurtdışına organize Rus turist akışında Türkiye’nin toplam rezervasyonların yüzde 60’ına sahip olarak lider olduğuna vurgu yaparken, ikinci sırada yüzde 23 ile Abhazya, üçüncü sırada ise yüzde 5’lik rezervasyon payına sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) geldiğini yazdı.
Bu ülkeleri toplam rezervasyonların yüzde 3’üne sahip olan Mısır ve yüzde 2’sine sahip olan Maldivler izledi.