Dün, 27 Eylül 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin: Batı küresel gıda krizini kışkırtıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan sevk edilen tahılın yoksul ülkeler yerine Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gittiğini belirterek, “Batı küresel gıda krizini kışkırtıyor.” dedi.
Putin, video konferans yöntemiyle Rusya’nın tarım sektörüne dair yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda konuştu.
Rusya’nın bu yıl 138 milyon ton tahıl hasadı gerçekleştirdiğini anlatan Putin, “Yıl sonu itibarıyla hasadın 150 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu Rusya tarihinde rekor bir seviye olacak. Böylece mevcut zor durumda, kendi ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılayacağız ve ihracatı artırmak için ek bir kaynak elde edeceğiz.” dedi.
Rus tahılı ve gübresinin sevkiyatına ilişkin zorlukların devam ettiğine dikkati çeken Putin, “Rusya’ya yönelik yaptırımlar, birkaç yıldır yaşanan küresel gıda krizini derinleştirme tehdidi yaratıyor. Bazı ileri gelen ülkelerin mali ve gıda politikaları nedeniyle mevcut durumu yaşıyoruz ve bunun tüm sorumluluğu da Batı’ya aittir.” diye konuştu.
Putin, Ukrayna’dan gerçekleştirilen tahıl sevkiyatlarının ise yoksul ülkelere gitmediğini belirterek, şöyle devam etti:
“23 Eylül itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılan 203 gemiden yalnızca 4’ü yoksul ülkelere gitti. Geçen hafta pazartesiden cumaya kadar ayrılan 46 gemiden 14 gemi arabulucu ülke Türkiye’ye, kalan 32 gemiden 25’i ise AB’ye gitti. Bunlar en fakir ülkeler mi? Bu tümüyle bir kandırmacadır. Batı küresel gıda krizini kışkırtıyor. Bu koşullar altında, gıda güvenliğimizi sağlamalı, ekipman, makine ve tohum dahil olmak üzere ithal kaynaklara bağımlılığı azaltmalıyız.”
Medvedev, Rusya’nın gerekirse nükleer silah kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, ülkeye yönelik tehditlerin ‘belirlenmiş tehlike sınırını’ geçmesi durumunda gerekirse nükleer silah kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi.
Telegram hesabında açıklamalarda bulunan Medvedev, “Rusya, kendisine yönelik dış tehditlerin nükleer silah kullanımı ve nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasını belirleyen askeri doktrinde ‘belirlenmiş tehlike sınırını’ geçerse nükleer silah kullanma hakkına sahiptir. Bize veya müttefiklerimize karşı bu tür silahlarla herhangi bir saldırı da Rusya’ya bu hakkı verir” ifadelerini kullandı.
Rusya Savunma Bakanı Şoygu, orduya çağrılan yedek askerlerin hazırlık sürecini denetledi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkede ilan edilen seferberlik kapsamında orduya çağrılan yedek askerlerin hazırlık sürecini denetledi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şoygu, ülkenin Batı Askeri Bölgesi’ndeki poligonları ziyaret etti.
Kremlin: Kuzey Akım 2’de sabotaj olasılığını dışlamıyoruz
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattında tespit edilen tehlikeli gaz sızıntısında sabotaj olasılığını dışlamadıklarını söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, “Şu anda tek bir seçenek bile göz ardı edilemez. Boruda bir tür tahribat olduğu ve buna neyin sebep olduğu bulunana kadar sabotaj dahil her ihtimal değerlendiriliyor” diye konuştu.
Nord Stream AG, bir gün önce yaptığı bir başka açıklamada, faaliyete alınmayan ancak içerisine doğal gaz doldurulan Kuzey Akım 2’deki basıncın da düştüğünü bildirmişti.
Danimarka’da donanma yetkilileri, Baltık Denizi’nde, Rusya’dan Avrupa’ya giden bir boru hattında deniz trafiği için tehlikeli bir gaz sızıntısı gözlemlendiğini açıkladı.
Kuzey Akım 2 projesinin yürütücü firması Nord Stream 2’den yapılan açıklamada, Baltık Denizi’nde Danimarka’nın Bornholm Adası’nın güneydoğusundaki gaz boru hattında bir sızıntı tespit edildiği doğrulandı.
Boru hattının gaz ithal etmek için kullanılmasa da yine de doldurulduğu bildirildi.
Ukrayna’daki referandum sonrası “Kırım Federal Bölgesi” kurulabilir
Vedomosti gazetesi, referandumlar sonrası Rusya topraklarına katılması beklenen Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Kherson’un daha sonra Kırım’a dahil edilerek “Kırım Federal Bölgesi” bölgeleri statüsü alacağını yazdı.
Kremlin’e yakın kaynaklardan alınan bilgilere atıfta bulunan gazete, yeni oluşturulacak Kırım Federal Bölgesi’nin liderliği için düşünülen ismin Rusya’nın uzay araştırmalarından sorumlu Federal Uzay Ajansı Roskosmos’un eski başkanı Dmitry Rogozin olabileceğini aktardı.
Haberde, referandumların sonuçlarından sonra Rusya’da yeni bir federal bölge (okrug) oluşturabileceği, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Zaporijya ve Kherson’un Kırım ile birlikte bu bölgede yer alacağı vurgulandı.
Gazete, devlet başkanlığı yönetimine yakın kaynakların Rogozin’in henüz herhangi bir federal göreve atanmadığını belirtirken, bu nedenle yeni oluşturulacak bölgede eski Roskosmos başkanına büyük iş düşeceğini de ekledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna topraklarında yapılacak referandumların ardından Rusya ile müzakerelerin imkansız olacağını söylemişti.
Gazprom: Rusya, Ukraynalı Naftogaz’a yaptırım uygulayabilir
Rus enerji şirketi Gazprom, Rusya’nın, dostane olmayan yaklaşımı nedeniyle Ukrayna’nın ulusal doğal gaz şirketi Naftogaz’a yaptırım uygulayabileceğini bildirdi.
Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, Naftogaz’ın, Uluslararası Tahkim Mahkemesi (ICC) nezdinde Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatında Gazprom’a yönelttiği suçlamalar reddedildi.
Naftogaz’ın, Rus gazının Ukrayna üzerinden sevkiyatına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmediğinin belirtildiği açıklamada, iki şirket arasındaki doğal gaz sevkiyat anlaşmasının İsveç yasalarına göre düzenlendiği aktarıldı.
Anlaşmaya göre, iki şirket arasındaki anlaşmazlıkların ise İsviçre’de çözülmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, “Rusya’ya yönelik uyguladıkları çok sayıda yaptırım nedeniyle, İsveç ve İsviçre, Rusya’ya dost olmayan ülkeler kategorisine girdi. Önemli ölçüde değişen koşullar, Gazprom’u ilgili yerlerdeki mahkemelerde adil ve tarafsız bir şekilde yargılanma hakkından yoksun bırakıyor.” ifadesine yer verildi.
ATOR: Türkiye’ye uçak bileti fiyatları düşmeye başlıyor
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, ekim ayı ortası itibariyle Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve bazı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine uçak bileti fiyatlarının normale döneceğini söyledi.
Uçak bileti rezervasyonlarının dikkate alındığında 15 Ekim’den itibaren Türkiye’ye uçak bileti fiyatlarının eski haline geri dönmeye başladığını kaydettiklerini vurgulayan ATOR Başkan Yardımcısı, “Şu günlerde maliyeti 170 bin rubleye ulaşan Moskova-İstanbul uçuşu için Aeroflot kişi başı tek yön uçak bileti 33 bin 200 rubleden satılıyor. Aynı zamanda Dubai’ye biletler 72 bin 500 rubleye geriledi” diye konuştu.
Rusya’nın Gürcistan ile sınırında askerlik şubesi açılacak
Rusya’da geçen hafta kısmi seferberliğin ilan edilmesinin ardından Gürcistan ile sınırda askerlik şubesinin açılacağı bildirildi.
Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gürcistan’a doğru hareket eden araç sayısının “ciddi” şekilde arttığı belirtildi.
Bu nedenle Rusya’ya bağlı Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki “Verhniy Lars” Sınır Kapısı’nın yaya geçişlerine açıldığı kaydedilen açıklamada, “Ayrıca sınır kapısında en kısa zamanda askerlik şubesi açılacak.” ifadesine yer verildi.
Gürcistan’a son 10 günde 78 bin 742 Rusya vatandaşı girdi
Gürcistan İçişleri Bakanlığı, son 10 günde 78 bin 742 Rusya vatandaşının ülkeye giriş yaptığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’da kısmi seferberlik ilan edilmesi nedeniyle bu ülkeden son günlerde Gürcistan’a giriş yapanların sayısının arttığı belirtildi.
Kazakistan’a 21 Eylül’den bu yana Rusya’dan 98 bin kişi geldi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkede kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından 98 bin Rus vatandaşı Kazakistan’a giriş yaptı.
Kazakistan İçişleri Bakanı Marat Ahmetcanov, 21 Eylül’den bu yana Kazakistan’a 98 bin Rus vatandaşının geldiği bilgisini paylaştı.
Aynı dönemde 64 bin 234 Rusya vatandaşının ülkeden ayrıldığını da kaydeden Ahmetcanov, “Kazakistan’a son 9 ayda Rusya’dan 1 milyon 700 bin Rus vatandaşı giriş yaptı.” dedi.
İngiltere: Rusya-Ukrayna savaşı, Hint-Pasifik bölgesinin önemini pekiştirdi
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleri nedeniyle barışçıl ve müreffeh Hint-Pasifik bölgesinin İngiliz dış politikasının çok önemli bir parçası olmayı sürdüreceğini bildirdi.
“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Japonya ve daha genel olarak Asya’yla ilişkimizin önemini pekiştirdi.” diyen Cleverly, bu ilişkilerin, enerji güvenliği, ekonomik güvenlik, İngiltere’ye Japon yatırımları konusunda daha fazla ekonomik iş birliği veya yenilenebilir enerji gibi alanlarda olduğunu kaydetti.
Rusya basınından kısa kısa
İsveç Denizcilik İdaresi, Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 boru hattında iki sızıntı olduğunu bildirerek gemilerin bölgeye yanaşmaması uyarısında bulundu.
Finlandiya Sınır Muhafızları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 Eylül’de kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından Finlandiya’ya geçmek isteyen Rusları engellemek için çit inşa edilmesini istiyor.
Çin ve Rusya savaş gemilerinin, Bering Denizi’nde ABD’nin Alaska eyaletine bağlı takımadalar çevresinde görüldüğü bildirildi.
Macaristan’da mahkeme, eski Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Bela Kovacs’ı, Rusya adına casusluk suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Türk Hava Yolları (THY), Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle daha önce düzenli uçak seferleri gerçekleştirdiği Rusya’nın Rusya’nın Ekaterinburg, Krasnodar, Rostov ve Soçi şehirlerine yapılan seferlere getirilen kısıtlamanın 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldığını bildirirken, aynı zamanda Ukrayna ve Belarus’un başkenti Minsk’e de aynı tarihe kadar uçuş yapılmayacağı vurguladı.