Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’a bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya’nın imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylül ayında 52 puana yükseldi.
Bir önceki ay 51,7 olarak kaydedilen imalat PMI endekslerinde eylül ayında kaydedilen yükselişin artan müşteri talebi ile birlikte artan üretim ve yeni siparişlerden kaynaklandığını vurgulayan IHS Markit, raporunda, eylül ayında Rus imalatçılarının üçüncü çeyreğin sonunda birikmiş iş yükünde bir azalma olduğunu kaydettiğini aktardı.
Uzmanlar, şirketlerin istihdam artışının yeniden başladığını gözlemlediğine de dikkat çekerken, gelen yeni siparişleri işlemek için yeterli kapasitenin bulunduğuna da vurgu yaptı.
Raporda, üretim gereksinimlerindeki artışın büyük ölçüde yeni işlerin yaratılmasından kaynaklandığının altı çizilirken, bununla birlikte diğer aylarda hissedilen sipariş sayısındaki azalmanın yerini iyileşmeye bıraktığı da iletildi.
Rusya’nın imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziranda 50,9 olarak kaydedilirken, temmuz ayında 50,3 puana gerilemiş, ağustos ayında ise 51,7 puana yükselmişti.
Türkiye
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, eylülde 46,9’a geriledi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre de eylülde takip edilen 10 sektörün tamamı yeni siparişlerde yavaşlama kaydetti.
Düşüşün en sert yaşandığı sektör tekstil olurken, en ılımlı ivme kaybı gıda üreticilerinde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri neredeyse tüm sektörlerde yavaşlarken, sadece kara ve deniz taşıtlarında yatay seyir gözlendi. Yeni siparişlerdeki zayıflık, çoğu sektörün üretimini azaltmasına yol açtı.
On sektörün beşi istihdamını artırdı, girdi maliyetleri enflasyonu ise yeniden genel bir artış kaydetti. Enflasyonun ağustosa göre hız kestiği tek sektör kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri oldu.
Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, manşet PMI üst üste yedinci ay eşik değer 50’nin altında kalarak imalat sektörünün performansında bozulmanın sürdüğünü gösterdi. Ağustos ayında 47,4 olan PMI eylülde 46,9’a geriledi ve yavaşlamanın üçüncü çeyrek sonunda daha belirgin hale geldiğine işaret etti.
Girdi maliyetleri keskin şekilde artmaya devam ederken, birçok firma doğalgaz ve elektrik başta olmak üzere enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyonda belirleyici olduğunu ifade etti.
Çin’de durum nasıl?
Çin’de imalat sanayi öncü ekonomik etkinlik verileri, bahar aylarındaki düşünün ardından, eylülde toparlanma eğilimi görülse de hala zayıflığın sürdüğünü gösterdi.
Ulusal İstatistik Bürosunun (UIB) yayımladığı resmi imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ekonomi ve finans haberleri servisi Caixin’in yayımladığı endeks, farklı sonuçları ortaya koydu.
UIB’nin resmi imalat sanayi PMI endeksi, geçen aya göre 0,7 puan artışla 50,1’e çıktı. Endeks, hazirandan bu yana ilk kez, ekonomik faaliyetlerdeki artışa işaret eden 50 puan eşiğinin üzerine çıktı.
ABD
ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde aylık bazda 0,3 puan artışla 51,8’e çıkarak piyasa beklentilerinin aksine yükseliş gösterdi.
Piyasa beklentilerinin aksine artış kaydederek 2 ayın en yüksek seviyesine çıkan endeksinin bu dönemde 51,1 değerini alması öngörülüyordu. Endeks, ağustosta 51,5 olmuştu.
PMI endekslerinde 50’nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalmaya işaret ediyor.
Almanya
Almanya’da, yüksek enerji maliyetlerinin etkisiyle bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylülde 45,9 puana gerileyerek Mayıs 2020’den beri en düşük seviyeye indi.
S&P Global ekonomisti Phil Smith, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralmaya hazır göründüğünü belirterek ve PMI’nin eylülde toparlanma işareti göstermemesi ve PMI anketinin ileriye dönük göstergelerinin de kötüleşmesiyle, dördüncü çeyreğe ilişkin beklentiler de iyi görünmüyor.” ifadesini kullandı.