Fransız televizyon kanalı BFM TV’de konuşan analitik uzman Aud Kerzule, Rusya’nın dijital rubleyi ABD’nin mali hegemonyasını azaltmak için kullanmayı planladığını belirtti.
Kerzule, dünya genelindeki tüm büyük merkez bankalarının dijital para biriminin dolaşımını değerlendirdiğini söylerken, “Dijital ruble, Moskova için kendisini etkileyen yaptırımlara bir çözüm olabilecek. Ruslar ABD’nin mali hegemonyasına karşı kullanacağı dijital ruble getirmek için ellerinden geleni yaptı” diye konuştu.
Reuters’in verilerine göre dijital para birimi şu anda deneysel bir aşamada olsa da Rusya, önümüzdeki yılın başlarında dijital parayı piyasalara sürmeyi umuyor.
Kerzule, dijital rublenin özellikle Rusya’nın ana ticaret ortağı haline gelen Çin ile ticarette kullanılabilecek olmasının önemine dikkat çekerken, bu para birimindeki ticaretin Rus bankalarının hariç tutulduğu SWIFT sistemini bypass edeceğini tüm yaptırımlara rağmen daha fazla finansal işlem yapılmasını sağlayacağını söyledi.
Kerzule, yılın başından bu yana Rusya’nın, bitcoin madenciliği düzenlemelerinin kolaylaştırılması da dahil olmak üzere her yönden dijital varlıklar konusunda giderek daha taviz verici bir politika seçtiğini de hatırlattı.
Merkez Bankası’nın ekonomiyi olumsuz yönde etkilendiği gerekçesiyle kripto para birimlerinin ticareti ve madenciliğini yasaklamayı önerdiği Rusya’da, Batı yaptırımlarıyla riske giren ithalat ödemeleri sonrası kripto para kullanımının yasallaştırılmasına çok az kaldı.
Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseev, bakanlıkla birlikte Merkez Bankası’nın kısıtlamalar sonrası daha önceki kripto para yaklaşımını yeniden gözden geçirdiğini belirtirken, yakın zamanda yasallaştırılması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Resmi TV kanalı Rossiya-24’e açıklamalarda bulunan Moiseev, Maliye Bakanlığı ve Rusya Merkez Bankası’nın kripto para birimleri yaklaşımını yeniden düşündüklerini ve yakın gelecekte bu para birimleri üzerinden sınır ötesi ödemelerin yasallaştırılması gerektiğine inandıklarını söylerken, “Kripto para piyasasındaki daha önce yaklaşımımız Batı yaptırımları ve uluslararası ticaretteki ödemelerde yaşanan sorunlar sonrası değişti. Oluşturmayı planladığımız altyapı, kripto para birimlerinin sınır ötesi yerleşimlerde kullanılması için yasal zemin sunacaktır. Ancak çok katı kuralların sunulacağı bu mekanizma üzerinden uyuşturucu, kumar ve benzeri yasadışı faaliyetlerle para aklama faaliyetlerine engel olmak bizim için çok önemli” diye konuştu.
Yakın zamanda uluslararası ticaret yaptırımlarıyla mücadele eden İran Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı, ithalatta kripto para kullanımını onaylamıştı.
20 Ocak 2022’de ülkede kripto paraların yasaklanmasını teklif ederek sert eleştirilere hedef olan Rusya Merkez Bankası, kripto madencilik (mining) ve kripto para dolaşımının yasaklanmasının neden gerekli olduğunu yazılı şekilde açıklayarak eleştirilere yanıt olarak yaptığı açıklamada, kripto para birimlerinin ülke ekonomisinden para çıkışına katkıda bulunduğunu vurgulamıştı.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, kripto paranın ülke içinde serbest dolaşımına karşı olduklarını söylemişti.
Uluslararası ödemeler için kripto para biriminin kullanımı dahil olmak üzere dijital finansal varlıkların kullanım yollarını hükümet ile görüştüklerini söyleyen Nabiullina, “Ancak kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanılmasına ve ülke içinde serbest dolaşımına karşı çıkmaya devam ediyoruz. Bu konudaki kararımız değişmedi” diye konuştu.
Nabiullina, 1 Nisan 2023’ten itibaren Rusya Merkez Bankası’nın ticari bankaların müşterileriyle dijital rubleyi test etmeye başlaması için hazırlıklarını sürdürdüğünü de kaydederken, düzenleyicinin yarattığı dijital rubleyi ülkedeki 15 bankanın katılımıyla test edeceklerini sözlerine ekledi.