Ekonomik kriz nedeniyle perakende zincirlerinin ithal ürün maliyetlerini düşürmeye çalıştığı Rusya’da, Perakende Ticaret Şirketleri Birliği (AKORT) Tarım Bakanlığı’na sebze, meyve, deniz ürünleri, kuruyemiş ve kahve ithalatındaki vergilerin sıfırlanmasını teklif etti.
Yaz aylarında yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüş sayesinde enflasyon oranlarının gerilediği ülkede, kışa yaklaştıkça sebze meyve fiyatlarının artacağına vurgu yapan AKORT, bakanlığın alacağı bu tedbirin yükselmesi beklenen enflasyonu frenleyebileceğine inanıyor.
Öte yandan yerli meyve ve sebze üreticilerinin ithalat vergilerinin sıfırlanmasıyla zarar edebilecekleri için bu teklife karşı çıktığını yazan Kommersant gazetesi, Tarım Bakanlığının halihazırda X5 Group, Magnit, Lenta ve Auchan gibi Rusya’nın en büyük perakende zincirlerinin üyesi olduğu AKORT’un belirli ürün kategorilerinde sıfır ithalat vergisi önerilerini değerlendirdiğinin altını çizdi.
AKORT Başkanı Igor Karavaev, eylül ayında Tarım Bakanı Dmitry Patrushev’den bir dizi sebzenin ithalatında sıfır vergi teklifine dair destek istediklerini doğrularken, bu ürün kategorisi içerisinde yaş sebze, meyve, karides, somon, alabalık, midye, zeytinyağı, zeytin, fındık, Arabica kahve ve Robusta kahve olduğunu bildirdi.
Birlik, belirtilen ürünlerde alınan ithalat vergisinin yüzde 3 ila yüzde 15 arasında değiştiğine dikkat çekerken, Tarım Bakanlığı’na gönderilen teklifte, Ekim 2022’den 31 Mart 2023’e kadar gümrük vergisiz ithalat uygulamasının önerildiğini iletti.
Karavaev, istikrarsız ekonomik durum ve bir dizi gıda ürününde mevsimsellikten kaynaklanan fiyat artışlarının enflasyonu etkileyeceğine dikkat çekerken, “Bu girişim, tüketiciler için gıda maliyetlerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olacak. Teklifimizde adı geçen ürünlerin bazıları Rusya’da üretilmediği gibi mevsimsellik nedeniyle zamlanabiliyor” ifadelerini kullandı.
Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, ağustos ayında gıda enflasyonunun yıllık bazda yüzde 15,77 olarak tahmin ederken, Rusya Merkez Bankası, ülkede enflasyon yanlısı baskının arttığını, ağustos ayında fiyatlardaki aylık düşüşün sıfıra yaklaştığını kaydetmişti.
Düzenleyici tarafından paylaşılan raporda, yurtiçi gıda arzındaki istikrarlı genişleme, güçlenen rublenin geçişkenliği ve azalan tüketici taleplerinin yaz aylarında enflasyonu düşürmeye yardımcı olduğu belirtilirken, “Ancak mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat düşüşü, temmuzda yüzde 0,27’nin ardından sıfıra yaklaşmıştır. Yaz aylarında özellikle meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşle devam eden deflasyonda oranlar giderek düşmeye başlamıştır. Bu da piyasalardaki enflasyonist baskıların daha fazla ortaya çıkmaya başladığını göstermektedir” ifadelerine yer verilmişti.
Öte yandan Stavropol Bölgesi yaş meyve ve sebze üreticileri derneği başkanı Aydın Şirinov, elma, armut, erik, kiraz ve şeftali ithalatındaki vergilerin sıfırlanmasına karşı çıktıklarını belirterek, Rusya’da elmaların toplu olarak hasat edildiği dönemde, ithalatın zaten pazarın yüzde 65-75’ini işgal ettiğini, bu durumun da yerel üreticileri olumsuz etkilediğini söyledi.
Uzmanlar, vergilerin sıfırlanmasıyla birlikte daha ucuza ithal edilecek domatesin yerel üreticiler için rekabetin sona ermesi anlamına geldiğini belirtiyor.
Kommersant’a konuşan Rosçaykofe Derneği Başkanı Ramaz Chanturia, Rusya’nın ana domates tedarikçileri olan Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan’ın seralarında daha düşük maliyetle domates yetiştirebildiğini hatırlatarak, “Bu da onların ürünlerini yerli üreticilerinkinden daha ucuz hale getiriyor. 2021’de yerel domatesler Rusya pazarının yaklaşık yüzde 60’ını işgal ediyordu. Vergiler kaldırılırsa perakendeciler ithalata odaklanacak. Sanıyorum AKORT’a üye perakende zincirleri, kendi ithal ettiği mallar üzerindeki vergileri sıfırlamaya çalışıyor” diye konuştu.