Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, ağustos ayında ülkedeki kömür üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalarak 34,8 milyon ton olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Ağustos ayında Rusya’da taş kömürü üretimi yıllık bazda yüzde 6,3 azalarak 28 milyon tona gerilerken, antrasit kömür üretimi yüzde 22,7 düşüşle 1,9 milyon tona düştü.
Öte yandan raporlama döneminde ülkenin kok kömür üretimi yüzde 9,2 artışla 8,3 milyon tona yükselirken, linyit kömürü (kahverengi kömür) üretimi yüzde 33,7 artarak 6,8 milyon tona ulaştı.
2022 yılının ilk sekiz aylık döneminde Rusya’nın kömür üretiminin toplamda yüzde 1,6 azalarak 277 milyon tona gerilediğini bulan Rosstat, yıl başından bu yana taş kömürü üretiminin yüzde 0,5 azalarak 224 milyon tona, antrasit kömür üretiminin ise yüzde 3,3 artarak 16,9 milyon tona yükseldiğini aktardı.
İlk sekiz ayda kok kömürü üretimi yüzde 6,2 artarak 66,6 milyon tona ulaşırken, linyit kömür üretimi de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 artışla 53 milyon ton olarak gerçekleşti.
Kömür üretimini artıran AB, Rus kömürüne uygulanan yaptırımları hafifletti
Avrupa Birliği (AB), uyguladığı yaptırımların Rusya’dan 3’üncü ülkelere kömür sevkiyatına engel olmadığını, Avrupa şirketlerinin Rusya’dan diğer ülkelere kömür taşımacılığı yapabileceğini, buna finansman ve sigorta gibi hizmetler de sunulabileceğini bildirdi.
AB Komisyonu, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların uygulanmasına yönelik yönergesini güncelledi.
Yeni yönergede, AB yaptırımlarının diğer ülkelerin gıda ve enerji güvenliğini etkilemesinden kaçınılacağı belirtildi.
Bu nedenle önceki yaptırım listesinde yer alan bazı malların 3’üncü ülkelere transferine izin verilmesi gerektiğine dikkat çekilen yönergede, gübre, hayvan yemi, odun, çimento, kömür ve ilgili ürünlerin AB şirketleri tarafından veya AB toprakları üzerinden transit geçerek üçüncü ülkelere gönderilebileceği kaydedildi.
Yönergede, bu işleme AB şirketlerinin finansman ve sigorta gibi hizmetleri sunulabileceğine işaret edildi.
AB, nisan ayında Rusya’dan kömür satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye ulaştırılmasını yasaklayan 5’inci yaptırım paketini kabul etmişti.
Yaptırım paketi, geçiş sürecinin sona ermesinin ardından ağustos ayında uygulamaya girmişti.
AB Komisyonu’nun önceki yönergelerinde, Avrupa şirketlerinin söz konusu kömür gibi ürünlerin Rusya’dan AB dışındaki ülkelere gönderilmesinde de yer alamayacağı ifade dilmişti.
Böylece, AB’nin Rusya’ya yönelik kömür yaptırımlarının kapsamı hafiflemiş oldu.
Yakın zamanda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus gazını reddederek kömür üretimi de dahil olmak üzere daha önce lanetlenen tüm diğer enerji alternatiflerine geri dönmesinin küresel çevre sorunlarını çözmek için en iyi seçenek olmadığını söylemişti.
Avrupa’da kömürden elektrik üretimi artıyor
AB, iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri kapsamında son yıllarda kömürden elektrik üretimini kısmaya çalışsa da geçen yıl salgın sonrası talepte yaşanan artış ve gaz yerine kömürün daha fazla kullanılmasıyla kömürden elektrik üretimi yükselişe geçti.
Avrupa Elektrik Görünümü raporuna göre, kömürün AB’nin geçen yılki elektrik üretimindeki payı yüzde 15’e tırmandı. Söz konusu oranın bu yıl daha da artması bekleniyor.
Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatında kesintiye gitmesi, pek çok AB üyesi ülkenin elektrik üretimi için doğalgaz yerine daha fazla kömür kullanılmasına yol açıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, geçen yıl yüzde 6 artan küresel kömür tüketimi bu yıl yüzde 0,7 yükselerek 8 milyar tonu bulacak. Böylece dünyanın kömür tüketimi son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaşacak.
AB ülkelerinin kömür tüketiminin ise bu yıl yüzde 7 artış göstermesi öngörülüyor.
AB’de kömür tüketimindeki artış, savaşın ardından arz sıkıntısı yaşanan gazın yerine kömürün giderek daha fazla kullanılmasından ve elektrik üretiminde talep artışından kaynaklanıyor. Kış aylarında olası bir enerji krizine hazırlık yapan Avrupa ülkeleri kömüre daha fazla yöneliyor.
Ülkedeki tüm kömür santrallerini 2030’a kadar kapatmayı planlayan Almanya’nın Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck haziranda yaptığı açıklamada, gelecek dönemde kömür santrallerinin daha fazla kullanılması gerekeceğini duyurmuştu.
Rusya’nın Kuzey Akım’dan gaz akışını yüzde 20 seviyesine kadar düşürmesiyle harekete geçen Almanya, kışa hazırlık için toplam 21 kömür santralini yeniden açmaya veya kapatması planlananların faaliyetini uzatmaya karar verdi. Bu çerçevede ülke, bu ayın başında Mehrum Kömür Santrali’ni faaliyete geçirdi.
Avusturya hükümeti de olası bir enerji krizini önlemek için atıl durumda bulunan bir kömür santralini yeniden kullanıma açacağını açıkladı.
Hollanda’da kömür santrallerinin en fazla yüzde 35 kapasitede çalışmasını gerektiren yasalarını 2024’e kadar kaldırdı.
Fransa ve İtalya da eski termik santrallerini açma plan ve hazırlıkları yapıyor.
Kömür fiyatları geçen yıla oranla 2 kattan fazla, 2 yıl öncesine göre ise 8 kat artış gösterdi.