Ekonomiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov, kömür ihracatındaki vergilerin artırılması ile bütçeye ek gelir elde etmenin mümkün olmayacağını söyledi.
Kemerovo bölgesinde katıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Belousov, Maliye Bakanlığının federal bütçe gelirlerinin artırılması için teklif ettiği kömür vergisi artırımı ile ilgili değerlendirmesinde Rusya’nın kömür teslimatlarının sözleşme fiyatının şu anda ton başına ortalama 130 ila 140 dolar olduğunu vurgularken, “Bu koşullarda büyük olasılıkla gelecek yıl ihracat vergilerinden herhangi bir bütçe geliri olmayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Maliye Bakanlığı önümüzdeki üç yıl için gübre ve kömür fiyatlarının yüksek kalması durumunda ihracat vergisi getirilmesini teklif etmişti.
Rusya Federasyonu’nun 2023 yılında kömür ve gübrede ihracat vergisini artırmasıyla elde edebileceği ek bütçe gelirlerinin 135,6 milyar ruble olduğunu tahmin eden Maliye Bakanı Anton Siluanov, dünya piyasalarındaki fiyatların hükümet tarafından belirlenen taban seviyeleri aşması durumunda kömür ve gübrelere ihracat vergisi getirilmesinin öngörüldüğünü söylemişti.
Buna göre kok kömürü vergisinde ton başına belirlenen taban fiyatın 150 doları geçmesi halinde daha yüksek vergi alınması öngörülüyor.
Belousov, yaptırımlar sonrası oluşan küresel kömür piyasalarında mevcut kömür sözleşmelerinin 130 ila 140 dolar civarında olduğunu kaydederken, “Kömür şirketleriyle yeni vergilerin kömür fiyatlarının 150 doların üstünde olması durumunda uygulanacağı konusunda anlaştık. Yani bugün piyasada şekillenen sözleşme fiyatından daha yüksek. Sözleşme fiyatı 150 doları aşarsa, kömür endüstrisinin ek karının bir kısmının bütçeye aktarılacağı, 150 doların altındaki fiyatlarda ise ek verginin uygulanmayacağını bildirdik. Ancak büyük olasılıkla gelecek yıl kömür endüstrisinden ihracat vergisi yoluyla herhangi bir bütçe geliri almamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı, bütçede kömür vergisinden yaklaşık 30 milyar ruble düzeyinde gelir planlandığını, ancak muhtemelen bu gelirlerin alınamayacağını sözlerine ekledi.
Öte yandan kömür piyasası uzmanları, kömür endüstrisinin karlılığının zaten Batı yaptırımları nedeniyle büyük bir risk altında olduğuna vurgu yaparken, küresel kömür fiyatlarının düşmesinin beklendiği için sektörün 2023 yılında daha da karsız hale geleceğini ifade ediyor.
Uzmanlara göre ihracat vergilerinin artırılacağı kömürde üretim maliyetlerinin sürekli yükseleceğini, büyük kömür şirketlerinin net karlarının üçte birini kaybedebileceği düşünülüyor.
Avrupa Birliği (AB), yakın zamanda yaptığı açıklamasında, uyguladığı yaptırımların Rusya’dan 3’üncü ülkelere kömür sevkiyatına engel olmadığını, Avrupa şirketlerinin Rusya’dan diğer ülkelere kömür taşımacılığı yapabileceğini, buna finansman ve sigorta gibi hizmetler de sunulabileceğini bildirmişti.
AB, Rus kömürüne uygulanan yaptırımları hafifletmişti
AB Komisyonu, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların uygulanmasına yönelik yönergesini güncelledi.
Yeni yönergede, AB yaptırımlarının diğer ülkelerin gıda ve enerji güvenliğini etkilemesinden kaçınılacağı belirtildi.
Bu nedenle önceki yaptırım listesinde yer alan bazı malların 3’üncü ülkelere transferine izin verilmesi gerektiğine dikkat çekilen yönergede, gübre, hayvan yemi, odun, çimento, kömür ve ilgili ürünlerin AB şirketleri tarafından veya AB toprakları üzerinden transit geçerek üçüncü ülkelere gönderilebileceği kaydedildi.
Yönergede, bu işleme AB şirketlerinin finansman ve sigorta gibi hizmetleri sunulabileceğine işaret edildi.
AB, nisan ayında Rusya’dan kömür satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye ulaştırılmasını yasaklayan 5’inci yaptırım paketini kabul etmişti.
Yaptırım paketi, geçiş sürecinin sona ermesinin ardından ağustos ayında uygulamaya girmişti.
AB Komisyonu’nun önceki yönergelerinde, Avrupa şirketlerinin söz konusu kömür gibi ürünlerin Rusya’dan AB dışındaki ülkelere gönderilmesinde de yer alamayacağı ifade edilmişti.
Böylece, AB’nin Rusya’ya yönelik kömür yaptırımlarının kapsamı hafiflemiş oldu.