Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) katılımcılarının forumun uluslararası bir organizasyona dönüştürülmesine ilişkin bildiriyi kabul ettiğini duyurdu.
CICA Basın Servisi, bildirinin forumun statüsünü değiştirmek ve uluslararası bir organizasyona dönüştürmekle ilgili olduğunu belirtti.
CICA, 1992 yılında Kazakistan’ın girişimiyle kurulurken, Asya’da güvenliğin sağlanması alanında diyalog, karar alma ve önlemlerin uygulanması için koşullar yaratmayı amaçlıyor.
13 Ekim’den bu yana 28 ülkenin üyesi olduğu CICA, Astana’da düzenlenen zirvede Kuveyt’in foruma katılımını da onayladı.
Dokuz ülke ve beş uluslararası kuruluşun gözlemci statüsüne sahip olduğu organizasyonun merkezi 2014’ten beri Kazakistan’ın başkentinde bulunuyor.
Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ev sahipliğinde devan eden zirvede, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Çin Başkan Yardımcısı Wang Qishan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Vietnam Başkan Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan’ın yanı sıra gözlemci üye statüsüne sahip Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko yer alıyor.
Putin: Çok kutuplu dünyada Asya’da yeni güç merkezleri gelişiyor
Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayan Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nda (CICA) konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyanın küresel siyaset ve ekonomide önemli bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, “Dünya gerçek anlamda çok kutuplu hale geliyor ve yeni güç merkezlerinin geliştiği Asya, bunda kilit bir rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
Asya’nın küresel ekonomik büyümenin lokomotifi olduğunu anlatan Putin, “Rusya da tüm bu süreçlerde aktif bir şekilde rol alıyor. Asya’nın kalkınmasını ve refahını, karşılıklı yarar sağlayan geniş bir ticaret ve yatırım iş birliği alanlarının yaratılmasını destekliyoruz.” diye konuştu.
Dünyanın hammadde ve önemli emtiaların fiyatlarında dalgalanmaların yaşandığı bir dönemden geçtiğine işaret eden Putin, “Bu durum hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaşam kalitesinde bozulmaya yol açıyor. Özellikle en yoksul ülkelerde gerçek bir kıtlık ve büyük ölçekli toplumsal kargaşa tehdidi var.” dedi.
Putin, Rusya’nın kritik ürünlerin ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırılması için çaba gösterdiğini kaydederek, “Gıda güvenliğine yönelik acil sorunları çözmek için tüm yapay, gayri meşru engellerin kaldırılması çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.