Batı yaptırımları nedeniyle ABD ve Avrupa’dan elektronik ürün ihtiyacını karşılayamayan Rusya, ithalatta Doğu ülkelerine odaklanırken, bununla birlikte Rusya’ya gönderilen kusurlu, bozuk ve kalitesiz elektronik ürünlerin payı, yüzde 2’den yüzde 40’a yükseldi.
Kommersant gazetesi, sektördeki bir kaynağa atıfta bulunduğu haberinde, güvenilir yabancı distribütörlerle işbirliğinin resmi olarak askıya alınmasından sonra Rusya’daki yerli şirketlerin kendilerini elektronik ithalatı için resmi olmayan kanallara yeniden yönlendirmek zorunda kaldıklarını vurgularken, “Sonuç olarak, bu durum Rusya’daki elektronik ürünlerde nihai fiyatları iki katına çıkarmış, üretim ve teslimat sürelerini de uzatmıştır” ifadelerini kullandı.
Gazeteye konuşan büyük bir Rus elektronik üreticisinin üst düzey yöneticisi, elektronik ürünlerde bileşen kıtlığı sorununun pandemi nedeniyle ortaya çıkan lojistik aksamalardan kaynaklandığını, şimdi de yaptırımların uygulanmasıyla daha da derinleştiğini vurgularken, “Yaptırım ve kısıtlamalar nedeniyle ürünlerin kalitelerinden sorumlu olmayan yetkisiz tedarikçilerden ürün almak zorunda kalıyoruz. Tedarikçilerin ürünleri kontrol etme konusundaki deneyim ve teknoloji eksikliği, Rusya’ya getirilen birçok elektronik ürünün bozuk ve kusurlu olmasına yol açıyor” diye konuştu.
Modern Elektronik Merkezi’nin genel müdürü Ivan Pokrovsky, kusurlu ürün ithalatının henüz bir trend haline gelmediğine de değinirken, yalnızca bireysel girişimci ve küçük şirketleri etkilediğini kaydetti.