Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB’nin başkanı Andrey Kostin, Rusya’nın dolar ve Euro para birimlerinden kurtulma sürecinin ülke için geri dönüşü olmayan bir yol olduğunu söyledi.
Kostin, Bakü’de düzenlenen Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, dolar ve Euro’dan bağımsızlık süreçlerinin artık geri döndürülemez olduğuna inandığını belirtirken, “Rusya için öncelik, ticaret ortaklarının ulusal para birimlerinde anlaşmalara geçiştir” diye konuştu.
Rusya’nın dış ticaretindeki fiyat yapısının da dinamik olarak değiştiğine dikkat çeken VTB Başkanı, “Batı yaptırımlarını desteklemeyen ülkeler, 2021 yılında Rusya’nın toplam dış ticaret cirosunun yaklaşık yüzde 45’ini oluşturdu. On yıl önce bu ülkelerin payı yaklaşık yüzde 30 idi. Batı ile ticari ilişkiler kopmaya devam ettikçe bu pay büyümeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
Kostin, Rusya için dış ticarette öncelikli para birimlerinin Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleriyle birlikte Çin, Türkiye ve Hindistan para birimleri olacağını söylerken, aynı zamanda Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika kıtası ülkeleriyle ulusal para birimlerinde uzlaşmaya geçişin ticarette öncelik olduğunun altını çizdi.
VTB Başkanı, konuşmasında, “Hiçbir devlet, dolar merkezli küresel ekonomi koşullarında kendisini tamamen korunmuş hissedemez. Bu, Rusya’nın altın ve döviz rezervlerinin yaptırımlar nedeniyle dondurulmasıyla kanıtlanıyor. Rusya’nın ticaret ortaklarıyla diyalog içinde ulusal para birimlerinde uzlaşma konusunu aşamalı ve sabırla desteklemesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Yakın zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleriyle ulusal para birimlerinde anlaşmalara geçmek için aktif olarak çalıştığını söylemiş, ayrıca Orta Asya ülkelerini de ulusal para birimleriyle ticarete ve ithal ikame programlarına katılmaya çağırmıştı.
13 Ekim’de Avrasya Ekonomik Komisyonu Enerji ve Altyapı Bakanı Arzybek Kozhoshev, AEB’e üye neredeyse tüm ülkelerin doğalgazı ruble ile ödemeye geçtiğini söylemişti.