Rusya’nın en büyük araştırma şirketlerinden olan VTSIOM tarafından düzenlenen anketlerin sonuçları, Rusların yüzde 28’inin daire veya ev sahibi olmadığını gösterdi
Ankete göre, Rusların yüzde 71’i bugün Rusya’da bir ev ya da daire sahibi olarak hayatını sürdürürken, uzmanlar, daire sahibi olan Rusların yüzde 82 ile büyük çoğunluğunun 60 yaş ve üstü olduğuna dikkat çekiyor.
18-24 yaş grubunda ise daire sahibi olanların oranı yüzde 47 ile yaşlı kategorisinden 1,7 kat daha düşük olarak kaydedildi.
Araştırmaya göre kendi evi olan vatandaşların yüzde 13’ü, su, doğalgaz ve elektrik faturalarını içeren konut ve kamu hizmetleri faturalarını ödemekte zorluk çekerken, katılımcıların yüzde 13’ü ise evlerini kiraya vererek akrabalarının yanında yaşadığını itiraf etti.
VTSIOM Bölgesel Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Anna Zhirikova, ev sahibi olan Rusların yüzde 14’lük bir kısmının son iki ila üç yıl içinde gelirinin yarısından fazlasını konut ve kamu hizmetleri faturalarını harcadığını gözlemlediklerini bildirdi.
Ev sahibi Rus vatandaşlarının her ay su, doğalgaz ödemelerini de kapsayan konut ve kamu hizmetleri faturalarında 1 Aralık’tan itibaren zam geleceği bildirildi.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, 1 Aralık 2022’den itibaren konut ve kamu hizmetleri tarifelerinin ülke genelinde ortalama yüzde 9 oranında artırılacağını kaydetti.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti tarafından yapılan araştırmalar, ev sahibi Rus vatandaşlarının her ay su, doğalgaz ödemelerini de kapsayan konut ve kamu hizmetleri faturalarının en yüksek olduğu bölgeleri ortaya çıkardı.
Yayınlanan değerlendirmeye göre faturaların en yüksek olduğu bölgeler arasında Kamçatka, Karelya ve Magadan Oblastı yer alırken, bu bölge sakinlerinin konut ve kamu hizmetleri için diğer bölge vatandaşlarına kıyasla daha fazla harcama yaptığı belirlendi.
Rus ailelerin konut ve kamu hizmetleri için yaptıkları harcamaların toplam tüketici harcamaları içindeki payını hesaplayan uzmanlar, en yüksek fatura harcamalarının toplam tüketici harcamalarında yüzde 14,2 paya sahip olduğu Kamçatka’da kaydedildiğini açıklarken, Karelya’da bu payın yüzde 13, Magadan’da ise yine yüzde 13 olarak gözlemlendiğini belirtti.