Daha önce Avrupa Birliği yaptırımları sonrası Rusya’dan kontrollü bir şekilde ayrılacağını duyuran dünyaca ünlü Finli lastik üreticisi NokianTyres, Rusya’daki işini Tataristan merkezli petrol şirketi Tatneft’e satmaya karar verdi.
Finlandiyalı lastik üreticisinin resmi internet sayfasında yapılan yazılı açıklamada, şirketin Rusya’daki işini Tatneft’e satmak için Tatneft ile bir anlaşma imzaladı belirtilirken, anlaşma tutarının yaklaşık 400 milyon Euro olduğu, anlaşmanın onayı için Rus hükümetinden onay beklendiği aktarıldı.
Daha önce Kommersant gazetesine konuşan uzmanlar, Nokian Tyres’ın Rusya’da sahip olduğu üretim tesisinin maliyetinin 400 milyon Euro civarında olabileceğini tahmin ederken, ancak jeopolitik durum göz önüne alındığında fabrika satışının büyük bir indirimle gerçekleştirilebileceğini aktarırken, ihracatı toplam üretiminin yüzde 60’ına ulaşan Leningrad Bölgesi, Vsevolozhsk’taki fabrikanın karsız bir yatırım olmayacağı görüşünde.
Kommersant, Vsevolozhsk’taki Nokian lastik fabrikasının yılda 16 milyon lastik ürettiğini aktarırken, diğer üreticilerin aksine, Nokian fabrikasının yaptırım ilan eden otomobil üreticilerine lastik tedarik etmediğini, bu nedenle ilkbaharda neredeyse tamamen kapanmalarından nispeten etkilenmediğini vurguladı.
Kommersant’ın muhataplarına göre anlaşma, Finli şirketin sattığı hisseleri daha sonra geri alması için bir koşul içerirken, Nokian’ın Rusya’daki lastik üretim tesisinin çalışmaya devam etmesiyle ilgilendiği ifade ediliyor.
Öte yandan Nokian, Avrupa Komisyonu tarafından ilan edilen beşinci yaptırım paketi sonrasında 10 Temmuz’dan sonra AB ülkelerine lastik ihracatı yapamazken, Rusya fabrikasındaki üretimini de önemli ölçüde azaltarak ABD’deki üretim kapasitesini artırmıştı.
Ocak-Haziran 2022 döneminde tüm Nokian binek otomobil lastik üretiminin yüzde 73’ü Rusya Federasyonu’nda üretilirken, 2021’de Rusya, marka satışlarının yüzde 20’sini, üretimin ise yüzde 80’ini oluşturmuştu.
Infoline Başkanı Mikhail Burmistrov, Nokian’ın 2013 yılına kadar Rusya’daki fabrikaya yaptığı toplam yatırımın 530 milyon Euro’yu aştığını, 2022’nin başında markayı Rusya’da kullanma hakları dikkate alındığında işletmenin maliyetinin en az 400 milyon Euro olarak hesaplandığını söyledi