Küresel araştırma şirketi NielsenIQ tarafından Rusya’daki perakende sektörü temsilcileriyle düzenlenen anketler, işlerinde büyüme öngören perakende şirketlerinin oranının, tutumlu harcamaya geçen Rus tüketiciler nedeniyle yüzde 77’den yüzde 50’ye düştüğünü ortaya çıkardı.
Günlük tüketim mallarına (FMCG) yaptığı harcamaları düşüren Rus tüketicilerin hanehalkı gelirlerindeki azalma nedeniyle perakende sektörü yöneticilerinin 88’inin şirket gelirlerinde düşüş bekledikleri kaydedilirken, eylül ayının ikinci yarısında Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, Rusların günlük tüketim malları harcamalarında daha da fazla tasarruf etmeye başladığı, aynı zamanda eğlence veya taksi harcamalarını da kıstığı bildirilmişti.
NielsenIQ anketine katılan perakendecilerin yüzde 39’u, Ukrayna’daki askeri operasyonun şirketlerinin büyümesini olumsuz etkilediğini belirtirken, katılanların yüzde 10’u 2022’de şirketlerinin cirosunda yüzde 2-5 arasında bir daralma öngördüğünü ifade ediyor.
Üst düzey yöneticilerin yüzde 17’si ise yüzde 5’ten fazla bir düşüş beklerken, bir diğer yüzde 22’si de işletmenin ciro bazında aynı seviyede kalacağını düşünüyor.
Ekim ayı başlarında açıklama yapan Romir araştırma şirketi başkanı Andrey Milekhin, ekonomik krizin en çok yoksulları değil orta sınıfı vurduğunu söylemişti.
Yüksek maaşlara sahip olan ve şehrin sunduğu hizmetlere alışan orta sınıfın market alışverişlerinde kurye hizmetlerini, ulaşımda ise kişisel araç yerine taksi hizmetlerini tercih ettiğinin altını çizen Milekhin, ancak yaşanan krizde meydana gelen gelir kaybıyla orta sınığın alışılagelmiş yaşam standardından büyük ölçüde vazgeçmek zorunda kaldığını ifade etti.