Hindistan gazetesi The Economic Times, Rusya’nın ekim ayında Hindistan’a petrol ihraç eden ülkeler sıralamasında arasında birinci sırayı alarak bu alandaki geleneksel liderler Suudi Arabistan ve Irak’ı geride bıraktığını bildirdi.
Uluslararası kargo takip şirketi Vortexa’ya atıfta bulunan gazete, Rusya’nın Hindistan’a tedarik edilen petrol miktarı bakımından daha önce Suudi Arabistan’dan sonra ikinci ithalatçı olduğunu hatırlatırken, ekim ayında ise Rusya’nın Hindistan’a günlük 946 bin varil petrol tedarik ettiğini aktardı.
Ekim ayında Rusya’dan petrol tedariklerinin aylık bazda en yüksek rakamlara ulaştığına dikkat çekilirken, Hindistan’a yapılan tüm ham petrol ithalatının yüzde 22’sini Rusya’nın sağladığı da vurgulandı.
Aynı zamanda Irak’ın ekim ayı petrol sevkiyatlarının yüzde 20,5’ini oluşturduğu gözlemlenirken, Suudi Arabistan’ın payı ise yüzde 16 olarak kaydedildi.
Geçtiğimiz ay Hindistan’ın toplam ham petrol ithalatı eylül ayına göre yüzde 5 artış gösterirken, Rusya’dan yapılan ithalat hacmi de yüzde 8 büyüme gösterdi.
Yayında, Çin’in geçen ay günde 1 milyon varilden fazla petrol ithal ederek deniz yoluyla sevk edilen Rus petrolünün en büyük alıcısı olduğunun altı çizilirken, Hindistan’ın ise Rusya’dan deniz yoluyla petrol ithalatında yüzde 34 ile ilk kez Avrupa Birliği’ni geçtiği belirtildi.
Vortexa’ya göre Hindistan, ekim ayında Rusya’dan günde yaklaşık 106 bin varil akaryakıt ithal etti.
Vortexa analistleri, Rusya’dan Hindistan’a yapılan petrol ithalatının aralık ayından itibaren AB’nin Rus petrolüne fiyat sınırlaması getirmesinin ardından ortaya çıkabilecek teslimat kısıtlamaları nedeniyle yavaşlayabileceğini de göz ardı etmezken, Hindistan Petrol Bakanlığı’ndan alınan son rakamlara göre Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan dahil olmak üzere Avrasya’nın akaryakıt arzındaki payını bir yıl önceki yüzde 5’ten nisan ve eylül ayları arasında yüzde 21’e yükseltti.
Avrasya’ya petrol ihracatında Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Afrika’nın toplam payı yıllık bazda yüzde 18 ile neredeyse yarı yarıya azalırken, Orta Doğu ülkelerinin payı ise neredeyse değişmeden kalarak yaklaşık yüzde 59’da sabitlendi.