Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB Bank tarafından yapılan açıklamada, bu yılın sonbahar mevsiminde Rusya’daki toplam perakende mal ve hizmet işlemlerinde nakit dışı ödemelerin payının yüzde 80’e yakınlaştığı bildirildi.
İlk çeyrekte banka ve kredi kartı ile gerçekleştirilen işlemlerin toplam işlem cirosu içindeki payının yüzde 75 olarak kaydedildiği belirtilen açıklamada, ikinci çeyrekte nakit dışı işlemlerin payının yüzde 76, üçüncü çeyrekte ise yüzde 77’ye ulaştığı kaydedilirken, “Yıl sonunda nakit dışı ödemelerin toplam yapılan tüm ödemelerdeki payının yüzde 80’e ulaşması beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.
VTB’nin tahminlerine göre genel olarak 2022 yılında Rusya’daki toplam mal, hizmet ve yeme-içme cirosu yaklaşık 57 trilyon ruble olarak beklenirken, Rusların en az yüzde 77’sinin bu ödemeleri nakit dışı olarak gerçekleştireceği öngörülüyor.
VTB Başkan Yardımcısı Denis Valvachev, ülkede yaptırımlar rağmen nakit dışı ödemelerde yaşanan büyümenin sürdüğüne dikkat çekerken, ayrıca QR kodu ile işlemlerde de büyük artış yaşandığını, 2022 yılında QR kodu ile yapılan ödemelerin payının yüzde 3’e ulaştığını kaydetti.
Valvachev, aynı zamanda, bankaya göre nakit ödemelerin payının yıl içinde 8 puan azalarak yüzde 20’ye düşeceğini söylerken, VTB müşterilerinin gelir düzeyine bağlı olarak, yüzde 72 ila yüzde 87’sinin çevrimdışı satın alma işlemleri için banka kartı kullandığını bildirdi.
Son verilere göre Rusya’daki kart sahiplerinin neredeyse dörtte üçü, mobil iletişim ve hizmetler için ödemelerde nakit dışı yöntemleri kullanırken, yüzde 71’i çevrimiçi mağazalarda ödemeleri kartla gerçekleştiriyor.
ATM’lerin modasının geçmediğine de dikkat çeken VTB’ye göre ülkedeki banka kartı kullanıcılarının yüzde 68’i periyodik olarak nakit para çekmeyi sürdürürken, yüzde 60’ı da karta para yatırmaya devam ediyor.