Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, NATO’nun Rusya sınırlarında ittifakın bölgesel olmayan üyelerinden birliklerin katılımıyla çok uluslu NATO askeri taburu oluşturduğunu belirterek, şubat ayından bu yana bölgedeki NATO askeri sayısının 2,5 kat büyüyerek 30 bini geçtiğini söyledi.
Rusya ve Belarus Savunma Bakanlıkları ortak yönetim toplantısında konuşan Şoygu, NATO’nun Rusya’nın sınırındaki askeri varlığını daha da artıracağını düşündüklerini belirtirken, “Doğu ve Orta Avrupa’da ve Baltık ülkelerinde, bölgeye ait olmayan ülkelerin dışındaki NATO ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin oluşumları konuşlandırılıyor. Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da yeni çok uluslu taktik taburları yaratılıyor. Askeri birliklerin sayısı, şubat ayından bu yana 2,5 kat ararken, halihazırda 30 bin askeri geçti. Yakın gelecekte daha da artabilir” dedi.
Şoygu, Kiev’in terör saldırıları, para ile suikast ve sivillerin bombalanması gibi uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış çatışma yöntemlerini kullandığına dikkat çekerken, “Kiev rejimi, terör saldırıları, sözleşmeli cinayetler, sivilleri ağır silahlarla bombalamak, canlı kalkan olarak kullanmak dahil olmak üzere uluslararası platformlarda yasaklanmış birçok çatışma yöntemlerine başvurmaktadır. Ancak Batılı ülkeler tüm bu olanları fark etmemeyi yeğlemektedir. Üstelik Ukrayna’daki çatışmanın tırmanmasını teşvik edici eylemlerine devam ederek Kiev rejimini sürekli olarak modern silah ve mühimmatla beslemektedir” ifadelerini kullandı.
ABD ve Avrupa’lı müttefiklerinin Kiev’in ‘kirli bomba’ provokasyonu planları ve Zaporijya Nükleer Güç Santrali’ne sürdürdüğü saldırılarına da kasten göz yumduğunu vurgulayan Rusya Savunma Bakanı, Moskova’nın ise Kiev rejiminin radyoaktif provokasyon hazırlıklarından haberdar olduğunun altını çizdi.
NATO, Ukrayna’ya paralı asker yardımı yapıyor
Şoygu, NATO’nun Ukrayna’ya istihbarat bilgileri, hedef belirleme gibi teknik desteklerle birlikte askeri danışman ve paralı askerler sağladığını da söylerken, aynı zamanda Rusya’ya karşı bilgi ve yaptırım savaşı yürüttüğünü kaydetti.
Bununla birlikte NATO’nun Rusya sınırları yakınında tam ölçekli bir toplu savunma sistemi oluşturduğunu da kaydeden Şoygu, “İttifak, Rusya’yı ileri mevcudiyet yoluyla kontrol altına almak için sınırlarımızın yakınında ve özellikle Avrupa’nın doğu kanadında tam ölçekli toplu savunma sistemi oluşturmayı planlıyor. Bu yılın haziran ayında NATO’nuın Madrid zirvesinde Moskova’nın ittifak için ana güvenlik tehdit kaynağı olarak adlandırıldığı yeni stratejik konsepti onayladığı da hatırlanmalı” diye konuştu.
Rusya Savunma Bakanı, mevcut durumun öncelikle ABD’nin çıkarları için faydalı olduğunu vurgularken, Rusya ekonomisini yıkmak isteyen Washington’un küresel liderliği sürdürmek ve Avrupa’daki müttefikleri de dahil olmak üzere diğer tüm ülkeleri azami ölçüde zayıflatmak için küresel sorunları ve komşu ülkeler arasındaki tüm gerilimleri kullanmaya çalıştığını sözlerine ekledi.