Brüksel merkezli şirket Bruegel ve ABD merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından paylaşılan raporda, Batı’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların kısa vadede Rus ekonomisine beklenen zararı vermediği kaydedildi.
Bruegel’in internet sitesinde 26 Ekim’de yayınlanan ortak analitik raporda yer alan açıklamada, Rusya ekonomisinin yaptırımlardan şüphesiz zarar görse de anlık etkinin başlangıçta öngörülenden çok daha az olduğu vurgulanırken, yaptırımlara rağmen Rusya’nın pozitif dış ticaret dengesinin petrol ve gaz ihracatından elde edilen güçlü kar ve ithalatta yaşanan keskin düşüş sayesinde 2007’den bu yana rekor olan 198 milyar dolar seviyesine ulaştığı belirtildi.
Bruegel ve IIF ekonomistleri, Rusya’nın dış ticaret dengesindeki bu pozitif gidişatın Rus petrol ve doğalgaz fiyatlarına etki edilmediği sürece 2023 yılına kadar devam edebileceğinin altını çizerken, bununla birlikte Avrupa Birliği (AB), ABD ve diğer ülkeler tarafından uygulanan ihracat kısıtlamaları ve yabancı şirketlerin Rusya’dan çekilmesinin uzun vadede Rusya’nın ekonomik kaderini önemli ölçüde etkileyeceğini öne sürüyor.
Rusya’nın finans sektöründe de oldukça kapsamlı yaptırımların önemli bir etki yaratmasının beklendiğine dikkat çekilen raporda, ancak bu yaptırımların da istenen etkiyi yaratmış görünmediğinin gözlemlendiği ifade edildi.
Raporda, Mart 2022’de yaşanan kısa bir stres döneminin ardından Rusya Merkez Bankası’nın sağlam yönetimi sayesinde iç piyasalarda istikrarın sağlandığı, aynı zamanda uluslararası ticarette ulusal para birimiyle ödeme eğiliminin yaptırımların gücünü azalttığı vurgulandı.
Bruegel ve IIF, şu ana kadar Rusya’ya yönelik kısıtlamaların istenen etkiyi yaratmaması nedeniyle, Rusya ekonomisini izole etmek için dünya çapında uygulanan yaptırımların ülkeler arasında daha yakın bir koordinasyon içerisinde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.