Rusya’ya karşı petrolde tavan fiyat uygulamasına hazırlanan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya ekonomisine ilişkin tahminlerini olumlu yönde güncelledi.
Avrupa Komisyonu (AK), Rusya ekonomisindeki daralma ile ilgili baharda paylaştığı tahminlerini olumlu yönde güncelleyerek yüzde 10,4’ten yüzde 5,1’e indirirken, daha önceki tahminlerindeki değişime ilişkin açıklamasında, “Yüksek fiyatlı enerji ihracatı, Rus ekonomisinin çöküşünü engelledi” ifadelerini kullandı.
Raporda, Rusya ekonomisinin daralmasını yüksek enerji fiyatları ve yaptırım uygulamayan ülkelerle ticaretin engellediğine vurgu yapan AK, genel olarak Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’ndaki (GSYH) daralmanın yüzde 5,1 olarak beklendiğini vurgularken, 2023’te Rusya’nın “küresel (Batı) ekonomisinden ayrılmaya ve ithal ikamesi de dahil olmak üzere kendi kendine yeterliliğini artırmaya devam ettikçe yeni ekonomik gerçekliğe uyum sağlamaya devam edeceğinin altını çizdi.
2023 yılında Rusya ekonomisindeki daralmanın yüzde 3,2 olacağını, 2024’te ise ekonomide yüzde 1 büyüme sağlanacağını öngören Avrupa Komisyonu, raporda, “Rusya hükümeti, kamu sektörünün ekonomideki yüksek payı ve teşvik önlemleriyle özel sektöre verdiği destek sayesinde rekor düzeyde düşük işsizliği koruyarak AB ve ABD yaptırımları sonrasında beklenen finansal çöküşün önüne geçmiştir. Rusya’da 2022’de işsizlik oranlarının yüzde 4,2, 2023’te ise yüzde 4,5 olması beklenmektedir” ifadelerine yer verdi.
AK, raporunda Rusya’daki ekonomik toparlanmanın yavaş olacağına da değinirken, yakın gelecekte ülkeye dış yatırımın yokluğunda devlet yatırımlarının savunma ve güvenlik alanlarına yönlendirileceğini tahmin ettiğini bildirdi.
Rusya’da enflasyon tahminlerini de paylaşan Avrupa Komisyonu, 2022’de ülkedeki yıllık enflasyon oranlarının yüzde 14,2’ye ulaşmasını beklerken, ancak Rusya’nın resmi istatistikleri yayınlamayı durdurmasıyla doğru bir tahminin engellendiğinin de altını çiziyor.
AK, aralık ayından itibaren Rusya’dan deniz yoluyla taşınan ham petrol alımına yönelik AB yasağı da dahil olmak üzere petrol ihracatına getirilen kısıtlamalarının Rusya ekonomisi üzerinde baskı yaratmasını beklerken, raporunda brent petrolün ortalama fiyatının 2022’de varil başına 102 dolardan ve 2023’te 85 dolara, 2024’te ise 78 dolara kademeli olarak düşeceğini öngördüğünü, bu nedenle Rusya’nın petrol gelirlerinde bir miktar düşüş beklendiğini de ekledi.