Rusya E-Ticaret Şirketleri Birliği (AKIT) tarafından yapılan açıklamada, bu yılın ocak-eylül döneminde ülkedeki e-ticaret cirosunun yıllık bazda yaklaşık 1,5 kat artarak 3,5 trilyon rubleye ulaştığı bildirildi.
2022’nin ilk 9 ayında yerel e-ticaret pazarındaki satışlarda devam eden büyümeye dikkat çekilen AKIT raporunda, Rusların internet üzerinde gerçekleştirdiği satın alımlarda bir yıl öncesine göre yüzde 43 artış kaydedildiği vurgulanırken, öte yandan sınır ötesi alışverişlerin payı, çevrimiçi ticaret cirosunun yalnızca yüzde 3,8’ini oluşturdu.
AKIT, bununla birlikte üçüncü çeyrek sonuçlarının ilk iki çeyrekte olduğu kadar dinamik olmadığının altını çizerken, konuyla ilgili açıklama yapan birliğin başkanı Artem Sokolov, e-ticaret pazarında şubat ve mart aylarında olduğu gibi sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 80’lik bir büyüme görmediklerini kaydetti.
Ancak yine de satışlarda istikrarlı bir artışın devam ettiğini kabul eden Sokolov, e- ticaret satışlarının Kara Cuma (Black Friday) indirim günleri ve yılbaşı hazırlıkları dikkate alındığında toplamda bu yıl için öngörülen toplam 5 trilyon rubleye ulaşabileceğini sözlerine ekledi.
E-ticarette en popüler 5 ürün kategorilerinin dağılımı değişmezken, toplam satışların yüzde 21’ini elektronik ve ev aletleri alarak lider konumunu sürdürdü.
İnternet alışverişlerinde en popüler 5 ürün sıralamasında ikinci sırada yüzde 18,3 payla mobilya ve ev eşyaları bulunurken, üçüncü sırada ise yüzde 14,4’lük payla giyim ve ayakkabı yer aldı.
İlk üçü internet üzerinden satışlarda yüzde 13,5’lik paya sahip olan gıda ve güzellik ürünleri oluştururken, bu yılın ilk dokuz ayında satışları en hızlı büyüyen kategoriler geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla üç kat artışla takı ve saatler oldu.
Aynı zamanda e-ticarette yapı aletleri ve bahçe ekipmanlarıyla birlikte evcil hayvan ve spor malzemeleri satışları ikiye katlandı.
Rusya E-Ticaret Şirketleri Birliği (AKIT), ülkede Ozon, Wildberries, Citylink, M.Video, Avito, Lamoda, Utkonos, Perekrestok, Yandex Market, Sbermarket, Detsky Mir, Svyaznoy, DNS gibi 70 çevrimiçi mağazayı çatısı altında bulundururken, AKIT katılımcılarının e-ticaret pazarının yüzde 60’ından fazlasını oluşturduğu düşünülüyor.