Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, bu yıl sonunda Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılasındaki (GSYH) düşüşün yüzde 3’ün altında olabileceğini söyledi.
Ekonomi başlıklı Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Mishustin, GSYH rakamlarında yılın ilk yarısında yapılan tahminlerle karşılaştırıldığında şu anda çok daha iyi durumda olduklarını vurgularken, “Artık çok açık ki kötümser tahminler yanılgıya uğradı. İlk tahminlerimize göre yıl sonuna kadar yüzde 3’ün altında bir rakama ulaşabiliriz” dedi.
Başbakan, GSYH dinamiklerinde bir miktar yavaşlamanın kaçınılmaz olduğuna değinirken, ekonominin yeniden yapılanması için Rusya’nın zamana ihtiyacı olduğunu, ancak sonuç olarak aralarında Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın da bulunduğu pek çok kuruluşun Rusya’nın ekonomik dinamiklerine ilişkin değerlendirmelerini olumlu yönde değiştirdiğini ifade etti.
Mishustin, Rusya ekonomisinin mevcut zorluklara uyum sağlamaya devam ettiğine ve risklere karşı direnç gösterdiğine inanırken, bu durumun Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatlarının ve yaptırımlar bağlamında kalkınmayı sağlamaya yönelik tedbirlerin uygulanmasının bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan yakın zamanda konuşan Rusya’da ekonomik kalkınma projelerinin finanse edilmesi için kurulan devlet yatırım bankası VEB.RF’in baş ekonomisti Andrey Klepach, bu yıl sonunda Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılasındaki (GSYH) düşüşün yüzde 3,1 olabileceğini söylemişti.
Ekaterinburg’a düzenlediği çalışma gezisi sırasında TASS haber ajansına konuşan Klepach, VEB.RF’in tahmininin Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tahminlerinden daha olumsuz olduğuna dikkat çekerken, “Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tahminleri, düşüşün yüzde 2,9 olacağını öngörüyor. Ancak bizim tahminlerimize göre yüzde 3,1’lik bir daralma olacak” ifadelerini kullandı.
Ekonomideki daralmanın mart ayında daha fazla olacağını da hatırlatan uzman, bu yıl Rusya’nın GSYH’sindeki düşüşü engelleyen en önemli iki faktörün tarım ve inşaat sektörleri olduğunun da altını çizdi.
Klepach, kimya sektöründe de var olan sorunlara rağmen büyüme gözlemlendiğini kaydederken, makine mühendisliği ise ilerleme sağlanmasına rağmen durumun daha karmaşık olduğunu vurguladı.