Rusya Merkez Bankası, 2021-2023 için ulusal ödeme sistemi geliştirme stratejisinde yer alan temel göstergeleri belirlediği raporunda, 2023’te gayri nakdi ödemelerin perakende ticaretteki payının yüzde 78-80 bandında olacağını tahmin ediyor.
2022 sonunda ülkedeki nakit dışı ödemelerde göstergenin yüzde 76-78 seviyesinde olmasını bekleyen düzenleyici, eylül sonunda gayri nakdi ödemelerin payının yüzde 77,7 olduğunu hatırlattığı raporunda, ayrıca perakendede ulusal kredi kartı MIR ve Hızlı Ödeme Sistemi (SBP) üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin toplam gayri nakdi ödeme hacmi içindeki payının 2022 yılında yüzde 38-40 bandında olduğunun altını çizerken,2023 yılında MIR kartı ve SBP sisteminin perakendede kullanım payının yüzde 47-49 bandında olacağını öngörüyor.
Düzenleyicinin raporunda yer alan açıklamada, iki yılı aşkın bir süre önce oluşturulan stratejinin mevcut jeopolitik durumda Rusya ödeme altyapısındaki istikrar için ne kadar önemli hale geldiğini kanıtladığı belirtilirken, konuyla ilgili açıklama yapan Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, ticari ödeme çözümleri için düzenleyicinin aktif olarak çalışmaya devam ettiğini ekledi.
Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB Bank tarafından yapılan açıklamada, bu yılın sonbahar mevsiminde toplam perakende mal ve hizmet işlemlerinde nakit dışı ödemelerin payının yüzde 80’e yakınlaştığı bildirildi.
VTB’nin tahminlerine göre genel olarak 2022 yılında Rusya’daki toplam mal, hizmet ve yeme-içme cirosu yaklaşık 57 trilyon ruble olarak beklenirken, Rusların en az yüzde 77’sinin bu ödemeleri nakit dışı olarak gerçekleştireceği öngörülüyor.
VTB Başkan Yardımcısı Denis Valvachev, ülkede yaptırımlar rağmen nakit dışı ödemelerde yaşanan büyümenin sürdüğüne dikkat çekerken, ayrıca QR kodu ile işlemlerde de büyük artış yaşandığını, 2022 yılında QR kodu ile yapılan ödemelerin payının yüzde 3’e ulaştığını kaydetti.