G7 ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması için görüşmeleri halen devam ederken, Rusya’nın dev bankalarından Sovcombank’ın baş ekonomisti Mihail Vasilyev, Rus petrolü fiyatının 60 dolara düşmesiyle doların güç kazanabileceğini söyledi.
Prime haber ajansına konuşan Vasilyev, jeopolitik durumun kötüleşmesi, enerji ve gıda krizlerinin küresel bir ekonomik gerilemeye yol açacağını vurgularken, ayrıca son dönemde dünyada enflasyonun rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekti.
Tüm bu faktörlerin Rus ulusal para birimini zayıflatabileceğini ve doların 70 rubleye çıkmasına neden olabileceğini ifade eden uzman, “Küresel durgunluk ve Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar nedeniyle ülkenin ihracat gelirleri düşecek. Bu da ruble üzerinde daha fazla baskı oluşturacaktır.2023 tahminimize Ural petrol fiyatlarının varil başına 60 dolara düşürülmesini dahil ediyoruz. Ancak, küresel durgunluk derinleşirse, petrol fiyatı tahmini için riskler aşağı kaydırılır” diye konuştu.
Nakit döviz almakta yarar var
Vasilyev, Rusların tasarruflarının bir kısmını döviz cinsinden tutmalarının makul olduğuna inanırken, Moskova Borsası’ndaki Batı yaptırımlarının olası genişlemesi nedeniyle zehirli kalan nakit dışı dolarların aksine, nakit dolar ve Euro’nun yaptırım riskleri içermediğini de sözlerine ekledi.
Uzman, Batı ülkelerinde satın alma gücünün ABD ve Avrupa’da rekor düzeyde seyreden enflasyon nedeniyle hızla düştüğünü hatırlatırken, “Böyle olunca yaptırım risklerinden kaçınmaya izin verdiği için dost ülkelerin para birimleri piyasası gelişmeye başladı. Şu anda Çin yuanı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dirhemi ve Hong Kong doları, ABD doları karşısında sabit kalıyor” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın 25 Kasım için belirlediği resmi döviz kuruna göre dolar kuru 60,4 rubleden, Euro kuru ise 62,8 rubleden işlem görmüştü.
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 85,48 dolardan işlem görüyor
Brent petrolün varil fiyatı, önceki gün kapanışa göre yüzde 0,16 artarak 85,48 dolar olurken, aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,28 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki kısmi yükselişte, zayıf dolar endeksi ve arz daralmasına ilişkin endişeler etkili oldu.
Düşüş eğiliminin devam ettiği dolar endeksi, 106’nın altında seyrediyor.
ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değerini ölçen dolar endeksindeki düşüş dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getiriyor. Bu durum alımların artmasını destekliyor ve fiyatların yükselmesine yol açıyor.
Arz tarafında ise G7 ve Avrupa Birliği ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması için görüşmeleri devam ediyor.
Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün varil başına tavan fiyatının 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesi konusunu tartışan grup henüz resmi bir karar alamadı.
Uzmanlar, söz konusu fiyat aralığının beklentilerin üzerinde olduğunu ve bunun küresel arzın kesintiye uğrama riskini azaltacağını belirtiyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile telefon görüşmesinde, bazı Batılı ülkelerin Rus petrolüne tavan fiyat uygulama girişimlerinin piyasa kurallarına aykırı olduğunu ve küresel enerji piyasası için ciddi sonuçlara yol açacağını belirtti.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da daha önce Rus petrolüne tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satmayacaklarını bildirmişti.
Novak, Rus petrolünün “pazar odaklı ortaklara” yönlendirileceğini veya üretimin azaltılacağını ifade etmişti.