Rusya’nın en büyük araştırma şirketlerinden olan VTSIOM tarafından düzenlenen anketlerin sonuçları, Rusların yüzde 24’ünün Mart 2022’den bu yana gıda harcamalarında daha fazla tasarruf etmeye başladıklarını ortaya çıkardı.
Mart ayında başlayan fiyat artışları nedeniyle Rusların gıda alışverişlerinde daha fazla tasarrufa yöneldiği gözlemlenen anketlerde, katılımcıların sadece yüzde 11’i gıda harcamalarında kesintiye gitmediğini söylerken, yüzde 51’i ise eskisi gibi harcama yaptığına inandığını söyledi.
Yiyeceklerden daha fazla tasarruf etmeye başlayanlar arasında en çok gençlerin yer aldığını tespit eden VTSIOM, gıda ürünlerinden tasarruf edenlerin yüzde 26’sının 18 ila 24 yaşları arasında olduğunu, yüzde 22’sinin ise 35 ila 44 yaşları arasında olduğunu bulurken, halk arasında en fazla tasarrufun ise yüzde 32 ile kuaför, kozmetik ve güzellik salonları harcamaları olarak kaydedildiği açıklandı.
Rus tüketicilerin tasarrufa yönelmesi, perakende sektörünü korkutuyor
Küresel araştırma şirketi NielsenIQ tarafından Rusya’daki perakende sektörü temsilcileriyle düzenlenen anketler, işlerinde büyüme öngören perakende şirketlerinin oranının, tutumlu harcamaya geçen Rus tüketiciler nedeniyle yüzde 77’den yüzde 50’ye düştüğünü ortaya çıkardı.
Günlük tüketim mallarına (FMCG) yaptığı harcamaları düşüren Rus tüketicilerin hanehalkı gelirlerindeki azalma nedeniyle perakende sektörü yöneticilerinin 88’inin şirket gelirlerinde düşüş bekledikleri kaydedilirken, eylül ayının ikinci yarısında Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, Rusların günlük tüketim malları harcamalarında daha da fazla tasarruf etmeye başladığı, aynı zamanda eğlence veya taksi harcamalarını da kıstığı bildirilmişti.
NielsenIQ anketine katılan perakendecilerin yüzde 39’u, Ukrayna’daki askeri operasyonun şirketlerinin büyümesini olumsuz etkilediğini belirtirken, katılanların yüzde 10’u 2022’de şirketlerinin cirosunda yüzde 2-5 arasında bir daralma öngördüğünü ifade ediyor.