Rusya Enerji ve Finans Enstitüsü Enerji Bölümü Başkanı Yuri Rykov, Batılı ülkelerin petrol fiyatlarına tavan fiyat getirmesine Rus yetkililerin vereceği tepkinin, doğrudan ne tür tavan fiyat belirleyeceğine bağlı olacağını belirtti.
Lenta’ya konuşan Rykov, Rus petrolüne tavan uygulayan ülkelere petrol satılmayacağına dair yapılan açıklamaları hatırlatırken, daha önce 65- 70 dolar bandında tavan fiyat belirlemek isteyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Polonya’nın izinden giderek 30 dolarlık bir tavan fiyat uygulaması durumunda Rusya’nın Batı ülkelerine kesinlikle petrol satmayacağını vurguladı.
Ancak varil başına 65-70 dolarlık bir tavan fiyat durumunda Rusya’dan bu kadar kategorik bir yanıt gelmeyebileceğini öne süren Rykov, “65-70 dolarlık bir tavan fiyat getirirlerse, şu anda işlem gören petrol fiyatları ile hemen hemen aynı olur. Bu tavan fiyata verilecek tepkinin ne olacağı belli değil” diye konuştu.
Aynı zamanda Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasının söz konusu ham petrolün fiyatını aşağı çekeceğine dikkat çeken uzman, Asya ülkelerinin Batı’nın girişimine katılma olasılığı düşük olsa da Rus ham petrolünü taşıyan gemilerin sigortalanmasında sorunlar yaşayacağını, Rusya’nın bu nedenle Ural petrolünü zaten Brent petrole kıyasla indirimli sattığını dile getirdi.
Uluslararası haber ajansı Bloomberg, yakın zamanda kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde Kremlin’in Rus petrol şirketleri ve Rus petrolü satan diğer tüccarların, petrolde tavan fiyat uygulayan ülke ve şirketlere satış yapmasını yasaklayan bir kararname hazırladığını bildirmişti.
Kremlin, iddia edilen kararnameye ilişkin bilgiler hakkında henüz resmi bir açıklama yapmazken, Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce Rusya’nın tavan fiyat uygulayan ülkelere enerji kaynakları sağlamayacağı konusunda açıkça uyardığını hatırlattı.
G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) sekizinci yaptırım paketi kapsamında, 5 Aralık’tan itibaren Rus petrolüne ve 5 Şubat’tan itibaren petrol ürünlerine kısıtlama getirmeyi planlarken, ABD Hazine Bakanlığı, tavan fiyat mekanizması kapsamında petrol fiyatını varil başına yaklaşık 40-60 dolar olarak belirlemeyi teklif etmiş, daha sonra bu seviye 65-70 dolar bandına yükseltilmişti.
Öte yandan AB’deki görüşmelerde bugüne kadar herhangi bir anlaşma sağlanmazken, Polonya ve Baltık ülkeleri Rus petrolünde en fazla 30 dolarlık bir üst fiyat talep ediyor.