G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) tarafından petrol tedarikleri kısıtlanan Rusya’nın 5 Aralık itibariyle yürürlüğe giren AB ambargosu öncesi petrol üretimini artırdığı ortaya çıktı.
Kommersan gazetesi, Rusya’nın kasım ayında petrol üretimini yüzde iki artırarak günde yaklaşık 1,49 milyon tona çıkarabildiğini yazarken, yılbaşından bu yana ülkede yaklaşık 489 milyon ton üretim yapıldığını aktardı.
Mevcut üretim seviyesinin korunması halinde petrol üretim göstergelerinin yıl sonunda 535 milyon tona yaklaşabileceği vurgulanırken, 2021’de Rusya’nın 524 milyon ton petrol ürettiği de hatırlatıldı.
Gazeteye göre kasım ayında Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelere deniz ve petrol boru hattı yoluyla gerçekleştirdiği petrol ihracatı yaklaşık yüzde dört düşüşle günde 615 bin tona gerilerken, yayına açıklamalarda bulunan Enerji ve Finans Enstitüsü uzmanı Sergey Kondratiev, aralık ayında üretimin 1,4 milyon tona düşebileceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
Rusya’nın petrol arzına yönelik AB ambargosu yürürlüğe girdi
G7 ve Avrupa Birliği (AB) 5 Aralık’tan itibaren Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını resmen uygulamaya başladı.
Bununla birlikte üçüncü ülkelere varil başına 60 dolarlık bir tavan fiyat dayatmaya çalışacak olan AB, varil başına 60 dolar ve üstü değere sahip Rus petrolünün nakliyesini ve sigortasını yasaklama kararını da paralel olarak yürürlüğe soktu.
Buna karşılık Rusya, tavan fiyat koşulları altında petrol tedarik etme niyetinde olmadığını vurgularken, uzmanlar, petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmasını dışlamıyor.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol ve petrol ürünleri satmayacaklarını belirterek, “Tavan fiyat araçlarının kullanımını yasaklayacak mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Rusya’nın petrolde tavan fiyat uygulamasına yanıtı bekleniyor
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Batılı ülkelerin Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına yanıt verileceğini belirterek, “Bir karar hazırlanıyor. Herhangi bir tavan fiyatı tanımayacağımız açıktır.” dedi.
ararın, küresel enerji piyasalarını olumsuz yönde etkileyeceğini anlatan Peskov, “Rus ekonomisi, özel askeri operasyonun tüm gereksinimlerini karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Ancak bu adımlar (tavan fiyat), küresel enerji piyasasını istikrarsızlaştırması açısından kesinlikle bir etki yaratacaktır.” diye konuştu.
Rusya’nın söz konusu karara bir yanıt verip vermeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Peskov, “Bir karar hazırlanıyor. Herhangi bir tavan fiyatı tanımayacağımız açıktır.” dedi.
Peskov, yaptırımların Rusya’da çeşitli sorunlar yarattığını ancak bu sorunların “kritik” olmadığını belirterek, “Uzmanlar, Rus ekonomisinin bu koşullara uyum sürecini görüyorlar, bunu inkâr etmek profesyonelce bir yaklaşım olmaz. Yaptırımların Avrupa ülkelerine verdiği zarar konusunda sessiz kalmak da profesyonel bir yaklaşım olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.