spot_img
-0.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 5 Aralık 2022

Rusya’da dün neler oldu? 5 Aralık 2022

Dün, 5 Aralık 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusya’nın petrol arzına yönelik AB ambargosu yürürlüğe girdi

G7 ve Avrupa Birliği (AB) bugünden itibaren Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını resmen uygulamaya başladı.

Bununla birlikte üçüncü ülkelere varil başına 60 dolarlık bir tavan fiyat dayatmaya çalışacak olan AB, varil başına 60 dolar ve üstü değere sahip Rus petrolünün nakliyesini ve sigortasını yasaklama kararını da paralel olarak yürürlüğe soktu.

Buna karşılık Rusya, tavan fiyat koşulları altında petrol tedarik etme niyetinde olmadığını vurgularken, uzmanlar, petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmasını dışlamıyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol ve petrol ürünleri satmayacaklarını belirterek, “Tavan fiyat araçlarının kullanımını yasaklayacak mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Rusya, Batılı ülkelerin Rus petrolüne tavan fiyat kararına yanıt verileceğini duyurdu

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Batılı ülkelerin Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına yanıt verileceğini belirterek, “Bir karar hazırlanıyor. Herhangi bir tavan fiyatı tanımayacağımız açıktır.” dedi.

Kararın, küresel enerji piyasalarını olumsuz yönde etkileyeceğini anlatan Peskov, “Rus ekonomisi, özel askeri operasyonun tüm gereksinimlerini karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Ancak bu adımlar (tavan fiyat), küresel enerji piyasasını istikrarsızlaştırması açısından kesinlikle bir etki yaratacaktır.” diye konuştu.

Rusya’nın söz konusu karara bir yanıt verip vermeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Peskov, “Bir karar hazırlanıyor. Herhangi bir tavan fiyatı tanımayacağımız açıktır.” dedi.

Peskov, yaptırımların Rusya’da çeşitli sorunlar yarattığını ancak bu sorunların “kritik” olmadığını belirterek, “Uzmanlar, Rus ekonomisinin bu koşullara uyum sürecini görüyorlar, bunu inkâr etmek profesyonelce bir yaklaşım olmaz. Yaptırımların Avrupa ülkelerine verdiği zarar konusunda sessiz kalmak da profesyonel bir yaklaşım olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Scholz, Putin’in ülkesini kaygan yokuşa soktuğunu söyledi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “kendi ülkesini feci şekilde kaygan yokuşa soktuğu” eleştirisinde bulundu.

Scholz, Marion Dönhoff Uluslararası Anlayış ve Uzlaşma Ödülü’nün Rus insan hakları örgütü Memorial’a takdim töreninde yaptığı konuşmada, “Putin Ukrayna’ya karşı en kötü suçların emrini veriyor ve aynı zamanda kendi ülkesini feci şekilde kaygan bir yokuşa sokuyor.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşta umutsuzca yolunu kaybettiğini savunan Scholz, “Savunmasız sivil nüfusa, çocuklara, kadınlara, yaşlılara füze atarak sadece uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda akıl almaz bir ahlaki uçuruma da yol açıyor.” ifadesini kullandı.

Scholz, Ukrayna’nın savaşı kaybetmemesi gerektiğini vurgulayarak, Rusya’nın askerlerini çekene kadar Ukrayna’ya destek sağlamaya devam edeceklerini dile getirdi.

Putin, Rusya’nın 2023-2025 bütçesini onayladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bütçe açığının kademeli olarak ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 2’sinden yüzde 0,7’sine düşürülmesi öngörülen 2023 yılı federal bütçe ve 2024-2025 bütçe planlama dönemine ilişkin yasayı imzaladı.

Belge, yasal bilgi portalından yayınlanırken, planlanan bütçeye göre 2023’te Rusya’nın bütçe açığı GSYH’nin yüzde 2’si, 2024’te GSYH’nin yüzde 1,4’ü, 2025’te GSYH’nin yüzde 0,7’si olacak.

Bütçe açığının kapatılmasında kullanılacak en önemli kaynağın devlet borçlanması olacağı vurgulanan belgede, 2023′ yılı için tahmin edilen bütçe gelirleri 26,13 trilyon ruble, 2024 yılı için 27,24 trilyon ruble, 2025 yılı için ise 27,98 trilyon ruble olurken, bütçe harcamaları 2023’te 29.056 trilyon ruble, 2024 yılında 29,43 trilyon ruble ve 2025 yılında 29,24 trilyon ruble olarak kaydedildi.

Rusya’nın ilave petrol ve gaz gelirleri kasımda tahminlerin altında kaldı

Rusya Maliye Bakanlığı, ülkenin ilave petrol ve doğal gaz gelirlerinin kasımda tahminlerin 90,2 milyar ruble altında (yaklaşık 1,5 milyar dolar) kaldığını duyurdu.

Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ilave petrol ve doğal gaz gelirlerinin kasımda tahmin edilenden 90,2 milyar ruble düşük gerçekleştiği belirtildi.

Söz konusu gelirlerin, kasımda 282,8 milyar ruble seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği bilgisine yer verilen açıklamada, aralıkta ise 176,1 milyar ruble (yaklaşık 2,8 milyar dolar) ilave petrol ve doğal gaz geliri beklendiğine işaret edildi.

Rusya Maliye Bakanlığı, ülkenin petrol ve doğal gaz ihracatından elde edilen ilave gelirlerin yaptırımlar nedeniyle bu yıl rezervlere eklenmeyeceğini, bunun yerine ekonomiyi desteklemek için kullanılacağını duyurmuştu.

Euro, 6 Temmuz’dan bu yana ilk kez 66 rublenin üstüne çıktı

G7 ülkeleriyle birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne tavan fiyat getirmesiyle birlikte piyasaların çalkalandığı Rusya’da ruble karşısında değer kazanan Euro, 7 Temmuz’dan bu yana ilk kez 66 rublenin üzerine yükseldi.

Merkez Bankası tarafından 6 Aralık Salı günü için belirlenen resmi dolar kuru 41 kopeek artışla 62 ruble 18 kopeek olurken, Euro ise 53 kopeek artışla 65,52 ruble, Çin yuanı 8,93 ruble olarak açıklandı.

Rusya’da askeri havaalanındaki akaryakıt tankerinin patlaması sonucu 3 kişi ölü

Rusya’nın Ryazan kentinde bulunan askeri havaalanındaki akaryakıt tankerinin patlaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

Rus basınındaki haberlere göre, Ryazan kentinin yakınlarında yer alan Dyagilevo Askeri Havaalanı’nda henüz belirlenemeyen nedenle akaryakıt tankerinde patlama meydana geldi.

Rusya küresel helal ürün pazarındaki konumunu güçlendirmek istiyor

Rusya kalite kontrol kurumu Roskaçestvo’nun genel müdürü Maksim Protasov, başta gıda olmak üzere helal ürün pazarının küresel bazda önemli bir paya ulaştığını belirterek, “Rusya’da 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Bu durum hem iç pazarın geliştirilmesi hem de ihracat için iyi ön koşullar yaratıyor.” dedi.

Roskaçestvo Genel Müdürü Protasov, Rusya’da önemli oranda Müslüman nüfusun yaşadığına dikkati çekerek, “Rusya’da 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Bu durum hem iç pazarın geliştirilmesi hem de ihracat için iyi ön koşullar yaratıyor. Rus tarım ve gıda ürünlerinin potansiyeli, İslam İşbirliği Teşkilatı pazarlarında zaten yüksek oranda takdir edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kırım Köprüsü’nü ziyaret etti

Putin, patlama sonrası tamir edilen Kerç Köprüsü’nü denetledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, patlamanın ardından tamir edilen Kırım (Kerç) Köprüsü’nde denetlemelerde bulundu.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Putin, Kerç Köprüsü’nü ziyaret etti.

Buradaki inşaatçılarla görüşen Putin’e Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, tamir çalışmaları konusunda bilgi verdi.

Kudrin, Yandex’e geçiyor

Yakın zamanda Sayıştay Başkanlığı görevinden istifa eden Aleksey Kudrin, Rusya’nın dev teknoloji şirketi Yandex’in kendisine yaptığı kurumsal gelişimi konusunda danışmanlık teklifini kabul ettiğini bildirdi.

Yeni işini kişisel Telegram hesabından duyuran Kudrin, “Yandex’in kurumsal gelişim danışmanı olma teklifini kabul ettim” diye yazarken, şirket yönetimi ile birlikte, Yandex’in uluslararası pazarlar da dahil olmak üzere tüm pazarlarda uzun vadeli ve sürdürülebilir gelişimini sağlayacak kurumsal yapısını geliştireceğini aktardı.

Mishustin: Çin ile ticaretin yarısını ulusal para birimleriyle gerçekleştiriyoruz

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, Çin’e yönelik petrol, doğal gaz ve kömür sevkiyatını artırdıklarını belirterek, “Ticaretimizin neredeyse yarısını ulusal para birimlerimizle gerçekleştiriyor olmamız son derece önemlidir.” dedi.

Rusya’nın Çin’e yönelik enerji kaynakları ihracatını artırdığına işaret eden Mishustin, “Doğal gaz, petrol ve kömür arzımız artıyor. Çin’de Rusya’nın katılımıyla nükleer santral inşaatları da devam ediyor. Mevcut tüm sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlamaya ve bu alanda yeni büyük projeler üzerinde çalışmaya hazırız.” diye konuştu.

Hazar Denizi kıyısında 2 bin 500 civarında fok ölü bulundu

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nde Hazar Denizi kıyısında 2 bin 500 civarında ölü fok bulunduğu bildirildi.

Dağıstan Doğal Kaynaklar ve Ekoloji Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bölgenin Hazar Denizi kıyısında ölmüş fokların bulunduğu belirtildi.

İlk önce 600’den fazla sayılan ölü fok sayısının artmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, “Maalesef sayı önemli ölçüde arttı ve şu anda 2 bin 500 seviyesinde bulunuyor.” ifadesi kullanıldı.

Rusya ile İran arasındaki ticaret cirosu rekora ulaştı

Batı yaptırımları sonrası ticaret hacimlerinde keskin artış yaşanan Rusya ve İran’ın ticaret cirosunun geçtiğimiz yıl 4 milyar doların biraz üzerinde olduğu belirtilirken, bu yılın ocak-ekim döneminde ise 2021 yılının rekorunun kırıldığı gözlemlendi.

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) Başkan Yardımcısı Vladimir İvin, İzvestia gazetesine yaptığı açıklamada, İran’a raporlama döneminde ihracat hacimlerinin yüzde 27, ithalatın ise yüzde 10 arttığını söylerken, 2021 ticaret sonuçlarını büyük ölçüde aştıklarını ifade etti.

Rusya’da “Dünya Türk Kahvesi Günü” etkinliği yapıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’da “5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü” nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliğinde Moskova Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) organizasyonuyla düzenlenen programda Türk kahvesinin kendine özgü pişirme yöntemi ve sunumu gösterildi. Rus ve Türk vatandaşlarının katıldığı etkinlikte, misafirlere hazırlanan Türk kahvesi, Türk lokumuyla birlikte ikram edildi.

Programa katılan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar yaptığı konuşmada, Türk kahvesinin köpüğü, kokusu, hazırlama şekli ve ikram yöntemiyle dünyanın sayılı lezzetleri arasında bulunduğunu belirtti.

Kahvenin Türkiye’ye geliş sürecini anlatan Samsar, “Türk kahvesi aynı zamanda bir kültürdür. Kahvenin birçok şeyde önemli bir yeri var. Dedikleri gibi, gönül muhabbet ister, kahve bahane aslında. Kız isteme merasiminden, misafirliğe kadar kahve değişik yerlerde kullanılıyor. Yurt dışında Türk kahvesi içmenin ayrı bir özelliği ve hassasiyeti var. İnsanların özlem duyduğu yerler kahveye esas teşkil eder. Kahve uzaklara bakılarak içilir, derler. Kahve kokusu bazen hasret kokar, yudumunda bol özlem, telvesinde bolca gözyaşı vardır, derler.” diye konuştu.

Moskova YEE Koordinatörü Mehmet Ülker de Türk kahvesinin Türkiye’de günlük yaşam açısından önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, “Türk kahvesi Rusya’da olduğu gibi dünyanın her yerinde çok net olarak ‘Türk kahvesi’ olarak adlandırılır. Bir fincan kahvenin kırk yılı hatırı vardır deriz. İçtiğimiz Türk kahvesinin Rus dostlarımızla köprü olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Türk kahvesi, 2013’te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmiş ve kabul edildiği tarih olan 5 Aralık, “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanmaya başlamıştı.

Rusya basınından kısa kısa

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’ndaki (GSYH) düşüşün bu yıl yüzde 2,9 oranında olmasını beklediklerini söyledi.

Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme bürosu Scoring tarafından yapılan açıklamada, ekim ayında Rus vatandaşlarının ödemesini geciktirdiği vadesi geçmiş tüketici kredilerinin hacminin yüzde 0,3 artarak 631 milyar rubleyle rekor seviyeye ulaştığı belirtildi.

Rusya’da meclisin üst kanadı Federasyon Konseyi Anayasa Mevzuatı Komitesi Başkanı Andrey Klishas, seferberliğin başlangıcından bu yana ülkeyi terk eden, ancak Rus şirketlerinde halen uzaktan formatta çalışmaya devam eden Rus vatandaşlarına karşı kısıtlayıcı tedbirler geliştirebileceklerini söyledi.

Dün itibariyle Rus petrolüne ambargo uygulamasını yürürlüğe koyan Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin temsilcilerinin Rusya’ya karşı dokuzuncu yaptırım paketi için hazırlıklara başladığı bildirildi.

spot_img

Tataristan

Tataristan,  Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi'ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi'nin bir parçasıdır. Rusya'nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası'nda,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort