Ana Sayfa Ekonomi Hükümet, bütçe açıklarını Ulusal Refah Fonu ile kapatmaya başladı

Hükümet, bütçe açıklarını Ulusal Refah Fonu ile kapatmaya başladı

0
Hükümet, bütçe açıklarını Ulusal Refah Fonu ile kapatmaya başladı

Yaptırımlar sonrası oluşan bütçe açığının kapatılması için Ulusal Refah Fonu’ndan para harcamaya karar veren Rusya hükümeti, kasım ayında bu amaçla 300 milyar ruble tahsis etti.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ulusal Refah Fonu’ndan (FNB) kasım ayında bütçe açığının finanse edilmesi için 300 milyar ruble harcandığı belirtilirken, bununla birlikte FNB hacminin kasım ayında 15 milyar ruble arttığı kaydedildi.

Bakanlık, 1 Aralık itibariyle daha önce petrol ve gaz gelirlerinin biriktirilerek kara günler için saklandığı Ulusal Refah Fonu’nun 11,39 trilyon rubleye ulaştığını bildirdi.

Kasım ayında Ulusal Varlık Fonu’nun hacminin 2022 yılı için GSYH tahmininin yüzde 8,5’i olarak gerçekleştiği belirtilirken,Ulusal Refah Fonu’nun likit varlıkları 7,6 trilyon rubleye (GSYH’nin yüzde 5,7’si) düştü.

Rusya hükümeti, yakın zamanda 2023-2025 bütçe, vergi ve gümrük tarife politikasında dengenin sağlanması için kara günler için tutulan Ulusal Refah Fonu’ndan (FNB) kaynak tahsis etme kararı almıştı.

Gelir-gider dengesi için 2023’te Ulusal Refah Fonu’ndan 2,9 trilyon ruble, 2024’te ise 1,3 trilyon ruble tahsis edilmesinin planlandığı vurgulanan hükümet basın servisi açıklamasında, “2023-2024 döneminde Ulusal Refah Fonu’nun kaynakları, federal bütçedeki denge için önümüzdeki yıl 2,9 trilyon ruble, 2024 yılı için ise 1,3 trilyon ruble kaynak tahsis edecektir. Bu kaynaklar bütçenin dengelenmesinin sağlanması için kullanılacak ve 2025’te bütçenin normalleşme sürecine geçişi için koşullar yaratacaktır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ayrıca 2023’te Rusya Refah Fonu’nun hacminin 6,253 trilyon ruble olmasının beklendiği, 2024 hacimlerin 5,947 trilyon ruble, 2025 yılında ise 6,644 trilyon ruble olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Bütçe Kanunu’na göre, hükümet tarafından belirlenen varil başına petrol fiyatlarının üstünde gerçekleşen enerji ihracatı gelirlerinden elde edilen tüm ek petrol ve gaz gelirleri, Rusya’nın Ulusal Refah Fonu’na yönlendiriliyor.

 Bu fonlar, nakit hacimleri GSYH’nın yüzde 7’sine ulaşana kadar yalnızca yüksek likiditeye sahip yabancı varlıklara yatırım yapan Merkez Bankası’nın mevduat hesaplarına yerleştirilirken, bu seviyenin üzerinde biriken fonlar ise diğer finansal varlıklara aktarılabiliyor.