Rusya Orman Bilgi Sistemi Merkezi Roslesinforg verilerine göre, 2022 yılında yaptırımlar nedeniyle ülkenin kereste ihracatı yüzde 10 düşerken, ihracat hacimlerindeki düşüşte Asya pazarının olumsuz etkisi vurgulandı.
Daha önce aktif olarak Rus kontrplak satın alan Asya pazarının emlak piyasasında kriz yaşandığına dikkat çeken Roslesinforg uzmanları, aynı zamanda ilkbahar ve yaz aylarında yürürlüğe giren AB yaptırım paketi kapsamında kereste ürünleri ihracat hacminin olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Öte yandan yıl sonunda arzdaki düşüşün sadece yüzde 10 ile beklenenden daha iyi olmasını ihracatçıların alternatif pazarlara açılabilmesi ile ilişkilendiren uzmanlar, yeni müşteri bulmayı başaran aktif iş dünyasının 2022’de sektör için istikrar unsuru olduğunun altını çizdi.
Avrupa Merkez Bankası ile ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarındaki artışı sonrası Asya emlak piyasasında kriz yaşandığına dikkat çekilen Roslesinforg raporunda, bu krizin biçilmiş kereste ve kontrplak talebinde bir azalmaya yol açtığı ve Rusya’nın arzını olumsuz etkilediği belirtildi.
Merkez, raporunda, “Altyapı projelerine yapılan yatırımlar ve Çin’deki COVID-19’a karşı sıkı tecrit politikasından uzaklaşma da dahil olmak üzere inşaat sektörü toparlandıkça, beş yıl içinde kereste ihracatındaki büyümenin ortalama yüzde 15 olması beklenmektedir” ifadelerine yer verdi.
Hükümet, kereste tüketimini kısıtlamak istiyor
İnşaat maliyetlerini artıran en önemli faktörler arasında yer alan kerestede ihracatı yasaklayıp iç piyasalarda yüksek arz hacmi sağlanmasını öngören Rus hükümeti, Rusya’da özellikle Uzak Doğu’da işletmelerin orman kaynaklarının kullanımına yönelik “vahşi tüketici” yaklaşımını sonlandırmak istiyor.
Hükümet, yabancı ülkelerle ticarette getirilen çeşitli kısıtlamaları 2023 sonuna kadar uzatırken, Rusya’ya “dostane olmayan” adımlar atılan ülkelere kereste ihracatının da geçici olarak durdurulduğunu bildirmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart’ta, hükümetin belirleyeceği bazı ürün ve ham maddelerin ihracatının yasaklanması talimatını vermişti.
Rus hükümeti de başta teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının yer aldığı 200’den fazla ürünün ihracatını yasaklamıştı.
Rus hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, 200’den fazla ürünün ihracatının 2022’nin sonuna kadar geçici olarak yasaklandığı bildirildi.
Açıklamada, söz konusu ürünler arasında teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının yer aldığı belirtildi.