Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko, Batı ülkelerinin Rusya’yı suçladığı küresel gıda krizinin asıl nedenlerini açıkladı.
Resmi haber ajansı RIA Novosti’ye demeç veren Abramchenko, küresel gıda enflasyonunun üst üste ikinci yıldır yüzde 30’u aştığını vurgularken, “Bu kriz 2023 yılında da devam edecek. Ancak Rusya pazarı küresel fiyat artışlarından güvenilir bir şekilde korunuyor” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünyadaki gıda enflasyonunun yüzde 30’un üzerinde sabitlediğini, bugün ise yüzde 35’in üzerine çıktığını söyleyen Abramchenko, gelişmiş ülke ekonomilerinin pandemide hiçbir temele dayanmayan para basım faaliyetleri sayesinde küresel gıda enflasyonunda artış yaşandığını belirterek, “Kasım ayında gıda enflasyonumuz hızla yükseldi. domates ve salatalık fiyatları yüzde 15’e sıçradı, Küresel fiyatlar ise zaten yüzde 35’i geçti” dedi.
Abramchenko, küresel gıda enflasyonundaki artışın diğer nedeninin Rusya’ya karşı ilan edilen yaptırımlar olduğunun altını çizerken, şu şekilde konuştu:
“Yaptırımlara rağmen ayçiçek yağı ve şekersiz kalmadık. Kahvemiz, sebzemiz ve egzotik meyvelerimiz var. Bize karşı yaptırımlar uygulanmış gibi görünüyor, ama zarar gören kimler, Bunu incelemeleri lazım. Önümüzdeki 2023 yılında gıda fiyatları artışını sürdürecek. Kriz dünya gıda piyasasında devam edecek. Çünkü gıda piyasası tamamen gübre ve enerji piyasasına bağlıdır. Tam da bu piyasalarda Rusya’ya yaptırım uygulandığını dikkate alırsak diğer ülkeler için gıda fiyatlarında herhangi bir iyileşme beklenmiyor.”
Abramchenko, bununla birlikte Rusya pazarının küresel fiyat artışlarından güvenilir bir şekilde korunmakta olduğuna dikkat çekerken, hükümet olarak ülkedeki enflasyonu ithalatın olumsuz etkisinden arındırmaya çalıştıklarını, ülkenin birçok açıdan gıda güvenliği doktrinini de zaten yerine getirdiğini sözlerine ekledi.
Başbakan Yardımcısı, aynı zamanda et ve süt ürünlerinde Belarus ile birlikte iki ülkeye yetecek kadar ürüne sahip olunduğunun da altını çizdi.