Dün, 11 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin’den hükümete egemenliğe bağlı şekilde kalkınma çağrısı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın tüm dış baskılara rağmen yakın gelecekte egemenliğine bağlı bir şekilde kalkınmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Hükümet üyeleriyle 2023 yılının ilk toplantısını düzenleyen Putin, konuşmasında, her türlü dış baskı ve tehdide rağmen, egemen ve bağımsız kalkınma ile ilgili sorunların kesinlikle başarılması gerektiğinin altını çizerken, “Rusya, savunma yeteneklerini artıracağı gibi büyük ölçekli sosyal programları uygulamaya devam edecek. Ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını güvenilir bir şekilde garanti etmemiz, aynı zamanda büyük ölçekli sosyo-ekonomik programları uygulamayı sürdürmemiz çok önemli” diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı, ülkenin öncelikli ulusal programları uygulamak için tüm kaynaklara sahip olduğunu vurgularken, hükümetin silahlı kuvvetler ve özel askeri operasyonda yer alan birliklerin ihtiyaçlarıyla ilgili tüm sorunların çözümüyle birlikte nüfusun refahını artırmaya yönelik planları uygulamaya devam edeceğini söyleyerek “Rusya’nın muazzam potansiyelini açığa çıkarmak ve uluslararası ilişkilerimizi genişletmek için kesinlikle tüm kaynaklara sahibiz” diye konuştu.
Putin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Suriye’yi görüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Suriye meselesini görüştü.
Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin ve Reisi’nin telefon görüşmesinde, ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine vurgu yapılarak, güncel konuların ele alındığı bildirildi.
Özellikle enerji, ulaştırma ve lojistik sektörlerinde karşılıklı yarar sağlayan projelerin tutarlı bir şekilde uygulanmasının belirtildiği kaydedilen açıklamada, “Uluslararası meseleler ele alınırken her iki taraf da Suriye meselesinde kilit rol oynayan Astana süreci çerçevesinde tesis edilen yakın koordinasyonu olumlu değerlendirdi. Suriye’deki durumu normalleştirmek ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için işbirliğini sürdürme niyeti belirtildi.” ifadesi kullanıldı.
Kremlin, Türkiye’nin Ukrayna’ya mühimmat tedarik ettiğine dair haberleri değerlendirdi
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD ve AB temsilcilerinden alıntı yapan haber ajansı Foreign Policy’nin Türkiye’nin Kasım 2022’den bu yana Ukrayna’ya Amerikan tarzı misket bombası tedarik ettiği iddialarını değerlendirdi.
Gazetecilerle düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Peskov, Rusya ve Türkiye’nin ortak olduğunu hatırlatarak, bu haberlerin doğruluğuna inanılmaması gerektiğini söyledi.
Moskova’nın sevkiyatlarla ilgili tüm bilgileri takip ettiğine vurgu yapan Peskov, Foreign Policy’nin haberiyle ilgili açıklamasında, “Burada tabii ki bilgilerin güvenilirliğinden bahsetmek zor. Biliyorsunuz ki uluslararası basında güvenilir ve doğru bilgilerden çok sahte bilgiler yayılıyor. Ancak elbette tüm bunları yakından takip ediyoruz” dedi.
Türkiye’nin Ukrayna’ya Bayraktar İnsansız Hava Aracı (İHA) tedarik ettiğini de hatırlatan Kremlin Sözcüsü, Türkiye’nin NATO üyesi olarak kendi yükümlülükleri olduğunu kaydetti.
Peskov, “Aynı zamanda Türkiye ile karşılıklı çıkara, karşılıklı anlayışa ve çok zor sorunları bile masada çözmeye imkan veren karşılıklı saygıya dayalı ortaklık ilişkilerimiz var” ifadelerini kullandı.
Moskalkova: Türkiye, Rusya ve Ukrayna Ombudsmanları arasındaki müzakerelere yardım sözü verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından insan haklarını korumakla görevlendirilen Rusya İnsan Hakları Temas Grubu Sözcüsü Tatyana Moskalkova, Türkiye’nin Rus ve Ukraynalı ombudsmanlar arasındaki müzakereleri yoğunlaştırmaya yardım sözü verdiğini söyledi.
Ankara’da Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) düzenlediği “21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği” konulu uluslararası konferans kapsamında Türkiye, Rusya ve Ukrayna Ombudsmanlarının üçlü toplantısı sonrası resmi Telegram hesabından açıklamalarda bulunan Moskalkova, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un geçen yıl şubat ayından itibaren Rusya ile Ukrayna Ombudsmanları arasındaki müzakerelerde Türkiye’nin ev sahipliği ve arabuluculuğunu önerdiğini belirtirken, “Türkiye, her zaman Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin düzenlenmesinde yardıma açık olduğunu söyledi. Bu kapsamda Ukrayna Ombudsmanı Dmitry Lubinets ile müzakerelerimizi yoğunlaştırma sözü verdi” diye konuştu.
Moskalkova, görüşmeye TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da katıldığını belirtirken, Ukrayna’daki gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için TBMM Başkanı Şentop’a Ukrayna’ya silah tedarikinin durdurulması talebiyle başvurduğunu söyledi.
“Ukrayna’daki gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için Ukrayna’ya silah tedarikini durdurma talebimi Sayın Şentop’a ilettim” diyen Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri, talebini Ukrayna Ombudsmanı Dmitry Lubinets ve Türk Ombudsman Şeref Malkoç’un katıldığı üçlü görüşmede dile getirdiğini de ekledi.
Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov, Ukrayna’daki birliklerin başına getirildi
Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Ukrayna’daki “özel askeri operasyondan” sorumlu Müşterek Askeri Kuvvetlerin başına getirildi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’ya yönelik komuta kademesinde değişikliklerin yapıldığı belirtildi.
Gerasimov’un Müşterek Askeri Kuvvetlerin başına getirildiği bilgisine yer verilen açıklamada, Müşterek Askeri Kuvvetlerin önceki komutanı ve Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin’in ise Gerasimov’un yardımcılığı görevini yürüteceği kaydedildi.
Açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim’in de Gerasimov’un yardımcıları olarak atandıkları bildirildi.
Özel askeri operasyondan sorumlu komuta kademesindeki seviyenin, operasyon kapsamında yürütülen görevlerin genişletilmesi nedeniyle yükseltildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Değişiklikler, Rus ordusunun birimleri arasındaki etkileşiminin daha yakın bir şekilde organize edilmesi, her türlü desteğin kalitesinde ve birliklerin yönetiminin etkinliğindeki artışla da ilgilidir.” ifadesine yer verildi.
Novak: Rus petrolünde indirim riskler nedeniyle arttı
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolünün satışında uyguladıkları indirim oranının ocakta arttığını belirtti.
Rusya’nın tavan fiyat uygulayanlara 1 Şubat itibarıyla petrol satmayacağına işaret eden Novak, bazı alıcıların sözleşmede tavan fiyatın yer almasına ilişkin taleplerde bulunduğunu ancak bunları reddettiklerini söyledi.
Rus petrolüne uyguladıkları indirimin ise son dönemde arttığını belirten Novak, “İndirim oranı ocakta arttı çünkü navlun fiyatları, alıcıların tavan fiyat belirlemedikleri için maruz kaldıkları riskler nedeniyle oldukça yükseldi. Bu durumun geçici olacağını umuyorum.” dedi.
Polonya’ya giriş yapan Ukraynalı mülteci sayısı 9 milyonu geçti
Ukrayna’dan Polonya’ya giriş yapan mülteci sayısı 10 Ocak itibarıyla 9 milyonu aştı.
Polonya Sınır Muhafızları’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından bu yana yoğun göç yaşandığı anımsatıldı.
Ülkeye Ukrayna’dan yalnızca dün 29 bin 900 kişinin girdiği belirtilen paylaşımda, “Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’dan Polonya’ya geçen insan sayısı 9 milyon 74 bin oldu.” ifadesi kullanıldı.
Birleşmiş Milletler’e göre Ağustos 2022’nin başında Ukrayna’da Rusya’ya giriş yapan Ukraynalı mülteci sayısı 1 milyon 968 bin 127 kişi olarak belirlenmişti.
Rusya, ISS’teki mürettebatın dönüşü için yeni uzay aracı gönderecek
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov, Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) Soyuz MS-22 aracında arıza tespit edilmesi nedeniyle Rus ve ABD’li mürettebatın dünyaya dönebilmesi için yeni bir uzay aracı gönderileceğini bildirdi.
Borisov, açıklamasında, arızalı Soyuz MS-22’nin insansız olarak dünyaya dönüş yapmasına karar verildiğini belirtti.
Soyuz MS-22 ile dünyaya dönmesi planlanan 2 Rus kozmonot ve 1 ABD’li astronotun da dünyaya yeni bir araçla döneceğini aktaran Borisov, bunun için de 20 Şubat’ta ISS’ye Soyuz MS-23 uzay aracının gönderileceğini ifade etti.
Borisov, söz konusu kararın, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile de istişare edildiğini ve NASA’nın da Roscosmos kararını onayladığını kaydetti.
Merkez Bankası yuan üzerinden döviz işlemlerine tekrar başlayacak
Rusya Merkez Bankası, iç piyasada döviz alım satımlarına 13 Ocak itibarıyla yuan üzerinden tekrar başlanacağını duyurdu.
Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, bankanın 13 Ocak itibarıyla iç piyasadaki döviz işlemlerine tekrar başlayacağı belirtildi.
Döviz alım satım işlemlerinin yuan üzerinden yapılacağına işaret edilen açıklamada, ruble kuru üzerindeki etkisini azaltmak için alım satımların işlem günlerinde eşit oranlarda yapılacağı kaydedildi.
Rusya Maliye Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklamasında, döviz işlemlerine tekrar başlama kararı ile iç ekonomik koşulların istikrarını ve öngörülebilirliğini artırmanın hedeflendiğini bildirdi.
Petrol ve doğal gazda bütçe gelirlerinin bu ay eksi 54,5 milyar ruble düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğine işaret edilen açıklamada, bu nedenle ocak ayında döviz satılacağı ve bunun için 54,5 milyar ruble değerinde fon ayrıldığı kaydedildi.
Dolar/ruble paritesi kararın ardından yüzde 1,48 düşüşle 68,7 seviyesine, avro/ruble paritesi ise yüzde 1,2 düşüşle 74 seviyesinin altına indi.
Rusya: AB, ortak bildiriyi imzalayarak tümüyle NATO’ya bağlandı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bir gün önce NATO ile ortak tehditlere karşı işbirliği bildirisi imzalayan Avrupa Birliği’nin (AB) NATO’nun hakimiyeti altına girdiğini gösterdiğini söyledi.
Basın mensuplarına konuşan Zakharova, AB’nin tam olarak NATO’ya bağlı birlik olarak verilen görevleri yerine getirmeye hazır olduğunu imzaladığı ortak bildiri ile gösterdiğini vurgularken, “Bu bildiri, Avrupa Birliği’nin, ABD çıkarlarının güçlü bir şekilde sağlanmasının bir aracı olan Kuzey Atlantik bloğunun görevlerini yerine getireceğini teyit ediyor. Transatlantik bağını güçlendirme kisvesi altında AB ile NATO arasındaki stratejik ortaklık, NATO’nun yeni stratejik konseptinin Haziran 2022’de Madrid zirvesinde kabul edilen hedefleri arasında belirlenen görevleri yerine getiriyor” dedi.
CREA: AB’nin petrol ambargosu, Rusya’ya günde 160 milyon avro kaybettiriyor
Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya ham petrolüne yaptırım ve tavan fiyat kararının ülkeye günlük 160 milyon avroya mal olduğu ve bu rakamın 5 Şubat itibarıyla yürürlüğe girecek ek tedbirlerle günlük 280 milyon avroya çıkacağı hesaplanıyor.
Düşünce ve araştırma kuruluşu Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) çalışmasına göre, Rusya’nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir, ambargo ve tavan fiyat uygulamasıyla önemli ölçüde düştü.
Rusya, IT uzmanlarını geri getirmeye çalışıyor
Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, özellikle 21 Eylül’de ilan edilen kısmi askeri seferberlik sonrası kitlesel olarak ülkeyi terk eden IT uzmanlarını ülkeye geri getirmek için önlem paketi hazırlıyor.
Kommersant gazetesi, Bakanlığın uzman derneklerle birlikte Rusya’dan geçtiğimiz yıl ayrılan Bilgi Teknolojileri uzmanlarının dönüşü için zorunlu askerlikten muafiyet ve bedava uçak bileti gibi önlemleri içeren destekler üzerinde durduğunu yazarken, aynı zamanda yurtdışında çalışanlar için kişisel gelir vergilerine getirilmesi düşünülen artışı da desteklemediğinin altını çizdi.
Estonya, Rusya’dan ülkedeki diplomat sayısını azaltmasını istedi
Estonya, Rusya’dan ülkede bulunan diplomatik personel sayısını 1 Şubat’a kadar 8 kişiye indirmesini talep etti.
Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu kararla iki ülkede aynı sayıda büyükelçilik çalışanı bulunmasını sağlamanın amaçlandığı ifade edildi.