Rusya Petrol ve Gaz Sektörü Bağımsız Analitik Ajansının verilerine göre geçen yılın aralık ayında, Primorsk limanlarından AB ülkelerine deniz yoluyla Rus petrol arzının yüzde 12, Novorossiysk üzerinden yüzde 48, Ust-Luga üzerinden ise yüzde 14 seviyesinde olduğu kaydedilirken, Rusya’nın Avrupa’ya petrol arzını büyük ölçüde azalttığı ortaya çıktı.
2021’in son ayında Primorsk ve Ust-Luga’dan giden akaryakıt hacminin tamamının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gittiğine dikkat çeken İzvestia gazetesi, böylece Rusya’nın Avrupa’ya deniz yoluyla petrol arzını birkaç kez azalttığına vurgu yaptığı haberinde, “aralık itibariyle Rusya, petrol ihracatını Doğu’ya yönlendirdi. Hindistan, Çin, Mısır ve Türkiye’ye yapılan ihracat önemli ölçüde arttı” ifadelerini kullandı.
Gazetenin görüştüğü uzmanlar, Rusya’dan petrol tedarik zincirlerinin küresel olarak yeniden yapılandırıldığına vurgu yaparken, ülkenin yeni pazarlara girdiğini ve bu eğilimin 2023 yılında da devam edeceğini ifade ediyor.
Uzmanlara göre Aralık 2022’ye kadar Rus petrolünün yüzde 30’u deniz yoluyla Rusya’ya dost olmayan ülkelere gönderilirken, bu ayın 2023’ün ilk 6 ayı içerisinde yüzde sıfıra düşmesi bekleniyor.
Finans danışmanlık şirketi Finam uzmanı Andrey Maslov, aynı zamanda bazı piyasa katılımcıların Rus petrolüne gölge alımlar sayesinde erişebileceğini de aktarırken, “Rusya’dan gelen petrol, nötr sularda bir gemiden farklı bayraklı diğer gemiye pompalanarak gölge teslimat gerçekleştirilebiliyor. Bu yol, İngiltere’ye yapılan teslimatlarda zaten fark edildi. Bu yönetim AB ve ABD’li alıcılar da kullanıyor” diye konuştu.
Rus petrolünün nihai varış yeri belirlenmemiş tankerlerle taşınabildiğini belirten uzman, bu gemilerin hem Avrupa’da hem de Asya ülkelerine gidebileceğini sözlerine ekledi.