Rusya’nın neredeyse her yerinde karşılaşabilecek geleneksel motiflerle süslü ahşap evlerin yerini kentsel yapılanmanın etkisiyle betonarme müstakil evler alıyor.
Rusya’nın en büyük emlak danışmanlık şirketlerinden Etazhi şirketinin müstakil ev departmanı başkanı Anton Saukov, büyük şehirlerin çevresinde müstakil ev satın almak isteyenlerin daha çok taş evlere ilgi göstermeye başladığını söyledi.
Müstakil ev almak isteyen Rusların yüzde 40’ının taş ve betonarme evleri tercih ettiğine vurgu yapan Saukov konu hakkında yaptığı açıklamada “Alıcıların birçoğu taş evleri daha güvenilir ve dayanıklı buluyor. Evim benim kalemdir diyen Rus zihniyeti de bunda rol oynuyor” diye konuştu.
Saukov, banliyölerdeki müstakil ev alıcılarının yüzde 29’unun prefabrik çerçevepı teknolojileri tercih ettiğini söylerken, bu evlerin inşaatının daha ucuz ve en hızlı seçenek olduğunu, ancak böyle bir yapıda kalıcı olarak yaşamanın zor olduğunu kaydetti.
Uzman, bu evleri tercih eden Rusların daha çok yaz tatillerinde kısa süreliğine yaşamak için prefabrik evleri satın aldığını vurguladı.
Üçüncü sırada ise çam ağacı ve kütüklerden yapılmış ahşap evler yer alırken, Saukov, alıcıların yüzde 23’ünün halen geleneksel olarak ahşap ev tercih ettiğini, böyle bir yapı inşaaatının taş ev maliyetleri ile karşılaştırılabilir olduğunu sözlerine ekledi.
Daha önce Kommersant gazetesi, Intermark Real Estate araştırmasına atıfta bulunuğu haberinde ocak ayında Moskova bölgesinde satılıl müstakil ev arzında hacimlerin yüzde 35 ile rekora ulaştığını yazmıştı.
Aralık 2022’de Moskova bölgesindeki müstakil ev fiyatlarının ortalama 30 milyon 700 bin rubleye ulaştığına işaret eden uzmanlar, aylık fiyat artışının yüzde 5,4 olarak belirlendiğini aktardı.
Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB, 2022 yılında Rusya’da müstakil ev inşaat hacminin 60 milyon metrekare olduğunu vurguladığı raporunda, bu rakamın işletmeye alınan toplu konut hacminden bir buçuk kat daha fazla olduğuna dikkat çekerken, ülkede müstakil evlere olan ilginin sürdüğünün altını çizdi.
Araştırmalar, 2021’de Rusların yüzde 70’inin müstakil evde yaşamak istediğini gösterirken, bu yılın şubat ayından aralık ayına kadar başkentte tek odalı bir daire kirasının yüzde 15,7 oranlarında düştüğü, St. Petersburg’da kiraların yüzde 12,5 düşüş gösterdiği kaydedildi.