Araştırma şirketi NielsenIQ, 2022 yılı sonunda hızlı tüketim malları (FMCG) pazarının nominal büyümesinin yüzde 13,6 olarak gerçekleştiğini bildirdiği raporunda, günlük tüketim mallarına olan taleplerin 2014-2015 krizinden daha düşük olduğu vurgulandı.
2022 yılında FMCG segmentinde satışların esas olarak yükselen enflasyon nedeniyle arttığına dikkat çeken şirket, enflasyonun satışlardaki büyümeye katkısının yüzde 17’yi bulduğunu, tüketimin büyümeye katkısının ise yalnızca yüzde 3-4 bandında olduğunu belirtirken, NielsenIQ’ya göre 2022 yılında Rusların mal tüketim hacmi 2014 göstergelerine geriledi.
Analistler, bu eğilimi nüfusun harcanabilir reel gelirlerindeki düşüşe bağlarken, aynı zamanda ithal hızlı tüketim malları üreten markaların Rusya’dan ayrılmasıyla da bu düşüşün desteklendiğine dikkat çekiyor.
Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasının ardından aralarında Coca-Cola, P&G, Henkel, IKEA ve Inditex gibi çok sayıda uluslararası hızlı tüketim ürünü üreticisinin Rusya’dan ayrıldığını hatırlatan uzmanlar, hızlı tüketim malları satışlarında 2022 yılında kaydedilen büyümenin talepten çok enflasyon artışıyla yükselen fiyatlar sayesinde gerçekleştiğinin altını çiziyor.
Rusya Federal İstatistik Servisi’ne (Rosstat) göre, 2022’de ülkedeki vatandaşların reel harcanabilir geliri arka arkaya üç çeyrekte de düşerken, Temmuz-Eylül 2022 döneminde gelirlerdeki düşüş hızlanarak yıllık yüzde 3,4’e ulaştı.