Dün, 2 Şubat 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Stalingrad Muharebesi zaferinin 80. yıl dönümünde konuştu:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya dahil Avrupa ülkelerini Rusya ile yeni bir savaşa çekenlerin ve zafer kazanmayı bekleyenlerin kendileriyle modern bir savaşın tamamen farklı olacağını anlamadığını belirterek, “İnanılmaz ama doğru, yine gövdesinde haç bulunan Alman Leopard tanklarıyla tehdit ediliyoruz.” dedi
Putin, Stalingrad Muharebesi’nde Nazi askeri birliklerinin Kızıl Ordu’ya yenilmesinin 80. yılı dolayısıyla Volgograd şehrindeki etkinlikler çerçevesinde yapılan konser öncesinde konuştu.
Tam 80 yıl önce eski adıyla Stalingrad’da uzun ve çetin savaşın sona erdiğini belirten Putin, bu savaşın sonucunun sadece Rusya’daki Büyük Vatanseverlik Savaşı değil tüm 2. Dünya Savaşı’nın sonucunu belirlediğini anlattı.
Stalingrad Muharebesi’nin tarihe bir dönüm noktası olarak geçtiğine dikkat çeken Putin, Wehrmacht’ın (Nazi Almanyası’nın silahlı kuvvetleri) en büyük grubunun ve uydularının yenilmesiyle birlikte Nazi Almanyası’nın Avrupalı vassalları ve uşaklarından oluşan tüm Hitler koalisyonunun iradesinin yenildiğini söyledi.
Kolektif Batı’nın saldırganlığını tekrar tekrar püskürtmek zorunda kalıyoruz
Nazizm’i yenen şeyin ana vatan ve hakikat uğruna sonuna kadar giden çok uluslu halkının karakteri olduğunu belirten Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi ne yazık ki; Nazizim ideolojisinin modern görünümde, modern tezahüründe yine ülkemizin güvenliğine doğrudan tehditler yarattığını görüyoruz. Kolektif Batı’nın saldırganlığını tekrar tekrar püskürtmek zorunda kalıyoruz. İnanılmaz ama doğru, yine gövdesinde haç bulunan Alman Leopard tanklarıyla tehdit ediliyoruz, yine Ukrayna topraklarında Rusya ile Hitler’i takip edenlerin eliyle, Banderacıların eliyle savaşacaklar.”
Batılı seçkinlerin, Rusya’ya karşı propagandaya rağmen Amerika kıtası, Kuzey Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın her yerinde birçok dostları olduğuna işaret eden Putin, şunları kaydetti:
“Ancak Almanya dahil Avrupa ülkelerini, Rusya ile yeni bir savaşa çekenler ve dahası sorumsuzca bunu bir oldu bitti ilan edenler, savaş alanında Rusya’ya karşı zafer kazanmayı bekleyenler, görünüşe göre Rusya ile modern bir savaşın onlar için tamamen farklı olacağını anlamıyor. Zırhlı araçların kullanılması meseleyi bitirmeyecek. Bunu herkes anlamalı.”
Lavrov, gündemdeki konuları değerlendirdi
Rossiya-24 televizyon kanalı ve Ria haber ajansına canlı yayında verdiği röportajda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin (AB) demokrasi anlayışının totaliter bir yapıya büründüğünü belirterek “ABD, AB’yi bağımsızlıklarının son emarelerinden yoksun bırakarak ezdi.” dedi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere değinen Lavrov, “Batı, Kiev yönetimini müzakere sürecinden çekilmeye zorladı ve müzakerelere izin vermedi. O zamandan bu yana hiç kimse, Kiev’i Moskova ile müzakere yapması gerektiği konusunda ikna etmeye çalışmıyor.” diye konuştu.
Karabağ meselesi
Azerbaycan-Ermenistan ihtilafına değinen Lavrov, “Karabağ savaşının tarihi onlarca yıl öncesine gidiyor, Ermenistan, Azerbaycan’ın çevresindeki yedi ili uzun yıllar işgal ettiğinde Rusya, bu bölgeleri elinde tutmak isteyen önceki Ermeni liderliğinin pek iyi karşılamadığı sayısız seçenek sundu. Evet, Azerbaycan kendisine ait toprakları geri aldı.” dedi.
Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan Kafkas bölgesinde çözüm arayışlarını sürdürürken, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünün (KGAÖ) çözüme katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi. Lavrov, KGAÖ misyonunun Ermenistan’ın istemesi halinde bir iki gün içinde konuşlanabileceğini söyledi.
Kremlin: Ukrayna’daki ABD’li Mozart paralı asker şirketinin faaliyetleri abartılmamalı
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’li paralı asker şirketi Mozart’ın Ukrayna’da önemli etki yaratmadığını belirterek, “Bu özel askeri şirketin (Ukrayna’daki) rolünün abartılmamasını öneririm. Bu isimde özel bir askeri şirketin önemli bir rol oynadığına dair bilgimiz yok.” dedi.
Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’li emekli askerlerden oluşan ve Ukrayna’da faaliyet gösteren Mozart şirketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Peskov, “Bu özel askeri şirketin rolünün abartılmamasını öneririm. Bu isimde özel bir askeri şirketin önemli bir rol oynadığına dair bilgimiz yok.” diye konuştu.
AB, Ukrayna’daki savaşın yıl dönümüne kadar Rusya’ya yeni yaptırımlar planlıyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Ukrayna’daki savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat’a kadar Rusya’ya yönelik 10’uncu yaptırım paketini duyuracağını bildirdi.
Von der Leyen, AB-Ukrayna zirvesi öncesinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın açıklaması yaptı.
AB’nin üst düzey yöneticilerinin çoğunun yarınki zirve için Kiev’de bulunduğuna işaret eden von der Leyen, “Bugün Kiev’deki varlığımız çok net bir sinyal veriyor. AB’nin tamamı uzun süredir Ukrayna’nın yanında ve temel hakları, uluslararası hukuka saygıyı savunduğumuz sürece Ukrayna’nın yanında yer alacak.” diye konuştu.
Von der Leyen, vermek istediği ilk mesajın Ukrayna’nın ekonomik güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak “Genel olarak, Avrupa Birliği’nin savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya ekonomik, insani ve askeri desteği şu anda yaklaşık 50 milyar avroya ulaştı.” dedi.
Japonya, Rusya-Ukrayna krizinin yıl dönümünde G7 liderlerini buluşturacak
G7 Dönem Başkanı Japonya’nın 24 Şubat’ta, çevrim içi Liderler Zirvesi düzenlemeyi planladığı bildirildi.
Resmi Kyodo ajansına göre, Dönem Başkanı Japonya, Rusya-Ukrayna krizinin ilk yıl dönümünde, G7 liderlerini buluşturacak.
Ukrayna’ya saldırıların başladığı 24 Şubat’ta çevrim içi düzenlenecek zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in de davet edilebileceği belirtildi.
Zirvede, Ukrayna’ya saldırılarını sürdüren Rusya’ya karşı kararlılık ve dayanışma mesajlarının verilmesi hedefleniyor.
ABD, Almanya, Avrupa Birliği (AB), Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada liderlerinin katılacağı zirvede Ukrayna’ya yönelik işbirliği güçlendirilecek.
Rusya’nın gıda ürünü ihracatı 2022’de yüzde 12 arttı
Rusya’nın gıda ürünü ihracatı, 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 yükseldi.
Rusya Tarım Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın geçen yıl 150 ülkeye gıda ürünü sevk ettiği belirtildi.
Geçen yıl toplam 70 milyon ton gıda ürününün ihraç edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, toplam ihracat hacminin de 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 arttığı kaydedildi.
Açıklamada, Rus tarım sektöründe geçen yıl ihracat rotalarının tekrar şekillendirilmesi ve yeni lojistik zincirler kurulmasına yönelik çalışmaların yoğunlaştırıldığı vurgulandı.
ABD’den Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına destek olan ağa yaptırım
ABD yönetimi, Rusya’nın küresel yaptırımlardan kaçmasına destek olan ağ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 22 kişi ve birçok ülkeden şirkete yaptırım uyguladı.
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu yaptırım kararıyla Rusya’nın askeri-sanayi kompleksini destekleyen, küresel yaptırımlardan kaçmasına yönelik ağın hedeflendiği belirtildi.
Açıklamada, bunun ABD’nin dünya genelinde yaptırımlardan kaçılmasını önleme ve Rusya’nın savaş için ihtiyaç duyduğu gelire erişiminin sınırlanması çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.
Söz konusu ağın Rusya ve Kıbrıs Rum kesimi merkezli silah tüccarı Igor Zimenkov tarafından yönetildiği kaydedilen açıklamada, ağda yer alan kişilerin Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından bir Rus şirketine yüksek teknolojili cihazlar tedarik etmek dahil olmak üzere Rus savunma kabiliyetinin geliştirilmesiyle bağlantılı projelerde yer aldığı aktarıldı.
Açıklamada, bu kapsamda ağ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 22 kişi ve birçok ülkeden şirketlere yaptırım uygulandığı kaydedildi. Yaptırım uygulananlar arasında Singapur, Kıbrıs Rum kesimi, Bulgaristan ve İsrail merkezli şirketler yer aldı.
Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 24 Ocak – 30 Ocak 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 11,5’te sabitlendi.
Son bir haftada haftalık enflasyon oranının geçtiğimiz haftaya kıyasla daha fazla büyüdüğü belirtilen raporda, 24 Ocak – 30 Ocak dönemi haftalık enflasyonun yüzde 0,21 olduğu aktarıldı.
Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat’a göre ocak ayının başından bu yana ülkede tüketici fiyatları yüzde 0,74 artarken, elektronik ev aletleri, beyaz eşya ve akıllı telefon fiyatlarında düşüş son bir haftada devam ettiği, ancak iç hat dahil uçak biletleri fiyatlarında yüzde 4,2 artış meydana geldiği aktarıldı.
Rusya’nın 2022 sanayi üretim karnesi açıklandı
Rusya Federal İstatistik Servisinin (Rosstat) verilerine göre, 2022 yılı sonunda ülkedeki sanayi üretiminin bir yıl öncesine kıyasla yüzde 0,6 azaldığını bildirdi.
Sanayi üretiminde kasım ayındaki yüzde 1,8’lik düşüşün aralık ayında hızlanarak yüzde 4,3 olarak gerçekleştiğini ifade eden Rosstat, 2022 yılında sanayi üretiminde en büyük büyümeyi ilaç ve tıbbi amaçlı malzemelerin üretimini sağlayan imalat sanayilerinin gösterdiğini vurguladı.
Rusya’nın uluslararası rezervleri artışta
Merkez Bankası, 27 Ocak 2023 itibariyle Rusya’nın uluslararası rezervlerinin 3,1 milyar dolar artışla 597,7 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.
Geçtiğimiz hafta 594,6 milyar dolar olarak kaydedilen rezervlerde 27 Ocak 2023 itibarıyla yüzde 0,5 artış kaydedildiğine vurgu yapan Merkez Bankası, hacimlerdeki artışın pozitif yeniden değerlemeden kaynaklandığının altını çizdi.
Rusya’da e-devlet üzerinden yurtdışı pasaport başvuruları durduruldu
Rusya’da internet üzerinden devlet hizmeti e-devlet (gosuslugi) platformunda geçerlilik süresi 10 yıl olan yeni pasaportların verilmesine yönelik başvuruların kabulünün geçici olarak durdurulduğu açıklandı.
Gosuslugi Platformunda yer alan açıklamada, “2 Şubat’tan itibaren elektronik ortamda yeni tip uluslararası pasaport düzenleme başvurularının kabulü geçici olarak durdurulmuştur” ifadelerine yer verilirken, kamu hizmetleri portalı üzerinden daha önce pasaport başvurusu yapan vatandaşların işlemleriyle ilgili yanıt beklemeleri ve talimata göre hareket etmeleri gerektiği ifade edildi.
Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üyelik sürecini birlikte yürütmekten yana
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, iki ülkenin güvenliğinin birbirine bağlı olduğunu belirterek, NATO’ya üyelik başvuru sürecini beraber başlattıkları gibi beraber neticelendirmek istediklerini söyledi.
Finlandiya Başbakanı Marin, NATO’ya üyelik başvurusunu İsveç ile yaptıklarını ve süreci birlikte tamamlamak istediklerini belirterek, “Birlikte çalışıyoruz. Bu konuda her gün çok yakın temas halindeyiz. Tabii ki hem Türkiye’nin hem de Macaristan’ın başvurumuzu bir an önce onaylamasını istiyoruz.” ifadesini kullandı.