Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ocak ayında keskin bir şekilde artışa geçen bütçe açığının yüksek harcama oranları ve katma değer vergisinin (KDV) geri ödemesi nedeniyle meydana geldiğini söyledi.
Rossiya-24 devlet kanalına konuşan Siluanov, yaptırımlara rağmen sosyal niteliğinden vazgeçmeyen devletin ocak ayında yüksek bütçe harcamaları gerçekleştirdiğini belirtirken, “Ocak ayındaki federal bütçe açığı hem KDV gelirlerinin geri ödenmesi hem de fonların daha hızlı bir şekilde harcanmasından etkilendi. Geçen yıl bir yenilik getirdik. Krizle mücadele önlemi olarak hızlandırılmış KDV iadelerine başladık ve bu yılın ocak ayında 2022’nin son çeyreğine ait hızlandırılmış KDV iadelerini ödedik” dedi.
Bakan, geçen yılın sonunda mahsup edilen geçici vergi borçlarının da talep edilmediği için iade edilmesi gerektiğini sözlerine eklerken, “Bu nedenle ocak ayı, hem federal bütçe harcamalarının dinamiklerindeki artış hem de vergi mükelleflerimizi desteklemeyi amaçlayan kararlarla bütçe aşığındaki artışı olumsuz etkiledi. Ocak ayı vergi ödemeleri açısından aidatlarını hızla iade edilmesiyle karakterize edilebilir” ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanı, yıl sonunda federal bütçe açığının ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 2’si olacağına vurgu yaparken, bütçenin tüm sosyal yükümlülüklerinin öncelikle ve koşulsuz olarak yerine getirileceğini, bunun için Rusya’nın yeterli kaynaklara sahip olduğunu kaydetti.
“Bütçe açığı nedeniyle bu yıl sosyal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi riski bulunmuyor” diyen Siluanov, 2023 yılında bütçe açığının finansmanında kullanılacak ana kaynağın iç piyasalar olacağını yineledi.
Rusya Maliye Bakanlığı, ocak ayı için beklenen bütçe açığının ön tahminlere göre 1,76 trilyon ruble olacağını bildirmişti.
Bakanlık tarafından hazırlanan raporda, Ocak 2023 dönemin federal bütçe açığı tahminlerinin ön incelemelere göre 1 trilyon 760 milyar ruble civarında gerçekleşeceği açıklanırken, raporda, “Ön tahminlere göre, Ocak 2023’teki federal bütçe gelirlerinin hacmi, Ocak 2022’deki gelir hacminden yüzde 35 daha düşük olarak 1,356 trilyon ruble seviyesinde gerçekleşmiştir” denildi.
Ocak ayında federal bütçe harcamalarının ise geçen yılın aynı dönemine ait rakamları yüzde 59 aşarak 3,117 trilyon ruble olarak gerçekleştiği vurgulandı.