Uluslararası denetim ve danışmanlık ağı FinExpertiza tarafından yapılan araştırmalar geçen yıl Rusya’ya 3,47 milyon göçmen işçinin geldiğini gösterirken, bu rakamın 2021’e göre yüzde 33 daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.
Uzmanlar, 2022’de Rusya’ya çalışmaya gelenlerin sadece Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) vatandaşları olmadığına vurgu yaparken, Rusya’ya dost olmayan ülkeleri temsil edenlerin de aktif olarak Rusya’ya giriş yaptığı gözlemlendi.
FinExpertiza, İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı araştırmasında, 2022 yılında 3 milyon 470 bin yabancının Rusya’ya çalışmak için geldiğini hesaplarken, bu rakamın, toplam sayının 871 bin olduğu 2021 yılına kıyasla yüzde 33 daha yüksek olduğu tespit edildi.
FinExpertiza Başkanı Elena Trubnikova, konu hakkında yaptığı açıklamada, 2022 yılında Rus işgücü piyasasına özgü mavi yakalı işçi sıkıntısının daha da arttığına değinirken, “Ağır işleri de içeren alanlarda yabancı işçilerin payı geleneksel olarak yüksektir ve onlara duyulan ihtiyaç şimdi daha da artmıştır. Personel açığı nedeniyle kuryeler, şoförler, tamirciler, depocular, yükleyiciler ve inşaat işçilerinin maaşları artmaya başladı. Rublenin güçlenmesi nedeniyle Rusya pazarı yabancılar için daha da cazip hale geldi” diye konuştu.
Rublenin değer kazanmasıyla birlikte ülkedeki ücretlerin yabancılar için önemli ölçüde gelir artışına yol açtığına değinen Trubnikova, 2022’deki yabancı işçilerin yarısından fazlasının Özbekistan ve Kırgızistan’dan geldiğini kaydetti.
Araştırmalar, aynı zamanda Türkiye, Çin ve Vietnam’ın da göçmen işçilerin aktif olarak Rusya’ya geldiği ilk 10 ülke arasında yer aldığını gösterdi.
FinExpertiza Başkanı, geçtiğimiz yıl ilginç bir şekilde Rusya’ya karşı yaptırımları destekleyen devletlerin vatandaşlarının da Rusya’ya çalışmaya geldiğini söylerken, istatistiklere göre geçtiğimiz yıl Almanya’dan Rusya’ya çalışmaya gelen yabancı sayısı 3 bin 200, İtalya’dan 2 bin 100 ve Fransa’dan bin 900 kişi olarak gerçekleşti.
Tahminlere göre, 2022’de toplam 13 milyon yabancı Rusya sınırını geçerken, dörtte birinden fazlası (yüzde 26,6) ülkeye geliş amacı olarak çalışmayı gösterdi.
İçişleri Bakanlığı’nın geçen yılki verilerine göre, kayıt yenileme ve yeniden kayıt dahil olmak üzere yabancı işçilerin göç kaydına ilişkin toplam başvuru sayısı 11,8 milyon olarak gerçekleşti.
Kayıtların yüzde 40 ından fazlası Moskova ve Moskova bölgesinde yapılırken, yabancı göçmenlerin yüzde 12,8’i St. Petersburg ve Leningrad bölgesinde kayıt işlemleri gerçekleştirdi.