Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Avrupa Birliği’nin (AB) uyuşturucu bağımlısı gibi ABD’den pahalı sıvılaştırılmış doğalgaza bağlandığını vurgularken, enflasyon oranlarının çift hanelere ulaştığını söyledi.
Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Nebenzia, bazılarının bu sözlerine itiraz edebileceğini, ancak AB’nin başlangıçta siyasi değil, ekonomik bir blok olarak tasarlandığını hatırlatırken, “Avrupa’nın her zaman gücü ve çekiciliği ekonomisindeydi. Ülkemizle bağların tamamen kopmasından bir yıl sonra Avrupa’nın gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi sıfıra yakın. Aynı zamanda, rekor enflasyon oranları çift hanelerle ölçülüyor” dedi.
AB’nin pahalı Amerikan sıvılaştırılmış doğalgaza bir “uyuşturucu bağımlısı” gibi bağlandığına dikkat çeken diplomat, 2022’de AB ekonomisinin yalnızca enerji alanında işleyişini desteklemek için 710 milyar avro harcandığını, kaydetti.
“Avrupa ekonomisi, esas olarak Rusya’dan alınan ucuz enerjiye dayanıyordu” diyen Nebenzia, Washington’ın çatışmanın en başından beri tam da bunun için çabaladığını, rakibi olarak gördüğü Avrupa ekonomisini yok etmeye çalıştığını sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz yılın kasım ayında konuşan Fransa Ekonomi Bakanı, Rusya Ukrayna savaşının ardından Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı bir enerji krizi nedeniyle ABD’yi sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için daha ucuz fiyat sunmaya çağırmıştı.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise konuşmasında “Bazı dost ülkeler bile gaz için astronomik fiyatlar talep ediyor” demişti.
Gazetecilere konuşan Habeck bu durumun konuşulması gereken sorunlar yarattığını da sözlerine ekledi.
Avrupa’nın LNG ithalatı geçen yıl yüzde 60 arttı
Avrupa’nın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı, geçen yıl önceki yıla göre yüzde 60 artış gösterdi.
Shell tarafından hazırlanan LNG Görünümü 2023 raporuna göre, İngiltere’nin de dahil edildiği Avrupa ülkeleri, geçen yıl 121 milyon ton LNG ithal etti.
Rapora göre, Ukrayna’yı desteklemek amacıyla Rusya’dan doğalgaz alımını sınırlayan Avrupa ülkeleri, ABD’den olmak üzere LNG gibi alternatif kaynakları değerlendirmeye aldı.
Rusya’dan gelen doğal gaza talebin azalmasıyla LNG ithalatı, özellikle Avrupa’nın kuzeyinde yer alan yeniden gazlaştırma tesislerinin hızla yenilenip geliştirilmesiyle artış gösterdi.
Böylelikle, Avrupa’nın LNG ithalatı, geçen yıl önceki yıla göre yüzde 60 artış gösterdi ve LNG Avrupa’nın enerji güvenliğinin önemli parçası haline geldi.
Bu durum, LNG fiyatlarını rekor seviyelere çıkarırken, dünyada enerji piyasalarında fiyat dalgalanmalarına sebep oldu.
Avrupa’nın daha fazla LNG’ye yönelmesi, dünya genelinde bu gaza ihtiyaç duyan diğer alıcıları ithalatlarını azaltmaya ve diğer yakıtlara yönelmeye zorladı.
Yüksek küresel LNG fiyatları, Pakistan ve Bangladeş’in daha fazla akaryakıt ithal etmesine, Hindistan’ın da daha fazla kömür kullanmasına sebep olurken, Güney Asya ülkelerinde ise LNG ithalatında düşüşe neden oldu.
Rapora göre, küresel LNG talebinin 2040’a kadar 650 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.
Raporda, “2020’lerin sonlarında ortaya çıkması beklenen arz-talep açığını önlemek için sıvılaştırma projelerine daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.” ifadelerine yer verildi.