Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın yakın zamanda askıya aldığı Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması’na (START) ilişkin tartışmaya NATO ülkelerinin katılımına itiraz etmediğini söyledi.
Rus devlet kanalı Rossiya 1 tarafından yayınlanan Moskova.Kremlin.Putin programında konuşan Putin, Federal Meclis Konuşmasında Rusya’nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya aldığını duyurmasıyla aynı gün açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in sözlerini değerlendirdi.
Rus lider, NATO yetkililerinin Amerikalıların önerisi üzerine açıklama yaptığını bildiklerini söylerken, “Bu anlaşmada yalnızca iki taraf bulunuyor. Rusya ve ABD. Ancak ABD’nin baskısı ile bu anlaşmanın askıya alınmasıyla ilgili açıklama yaptılar ve aynı zamanda bir şekilde bu diyaloğa katılma iddiasında bulundular. Oysa bu antlaşmaya resmen taraf değiller. Ancak yeni START tartışmalarına katılmak istiyorlarsa buyursunlar. Bizim bir itirazımız yok” dedi.
NATO’nun siyasi değil askeri bir blok olduğunu gösterdiğinin altını çizen Putin, Rusya’nın İngiltere ve Fransa’nın nükleer potansiyeli konusunu tartışmaya geri dönmek zorunda olduğunun altını çizerken, “Tabii ki daha önce kendisini askeri değil siyasi blok olarak ilan eden NATO’nun aslında askeri bir organizasyon olduğunu biliyoruz. Neler olduğunu çok iyi görüyoruz. Bu nedenle NATO’nun ne kadar stratejik silaha sahip olduğunu anlamamız gerekiyor” diye konuştu.
ABD’nin Kiev rejimini desteklerken Rus nükleer tesislerini teftiş etmesi hayal
Putin, ABD ve NATO ülkelerinin Donbass’taki yerleşim bölgelerini bombalayan Kiev rejiminin suçlarında suç ortağı olduğunu vurgularken, sivil altyapıyı vuran Kiev rejimine uzun menzilli mermi sevkiyatı yapan ABD’nin Yeni START anlaşması çerçevesinde Rusya’nın nükleer tesisleri etrafında dolaşacağını hayal etmenin saçma olduğunu söyledi.
“NATO ülkeleri, Kiev rejiminin suçlarına ortak oldu” diyen Rus lider, bugünün şartlarında NATO’nun önde gelen tüm ülkelerinin asıl amaçlarının Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uğratmak olduğunu zaten ilan ettiğini aktardı.
Ukrayna’ya on milyarlarca dolar değerinde silah sağlayan NATO ülkelerinin sahip olduğu nükleer silahları hesaba katmak gerektiğine değinen Rusya Devlet Başkanı, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:
“NATO’nun Kiev’in işlediği suçlara ortak olduğu gerçeğini kimse saklayamaz. Sonuçta bu bir anlamda katılımdır. Neden? Çünkü onlar (NATO) silahları tek taraflı devrediyor. Bunun için para almıyorlar. Bu gerçek, dolaylı olarak Donbass’taki sivil halkı bombalamak da dahil olmak üzere Kiev rejiminin işlediği suçlarda suç ortaklığı anlamına geliyor. Elbette ABD’nin kontrolündeki NATO’ya üye ülkelerin sahip olduğu nükleer silahların sayısını bilmek istememiz çok anlaşılır ve mantıklı.”
Putin, Batı’nın SSCB’nin dağılmasından sonra dünyayı kendilerine özel olarak yeniden kurma girişimlerinin Rusya’yı buna cevap vermek zorunda bıraktığını hatırlatırken, Rusya’nın dünya düzeninin değişmesi gerektiğini kabul ettiğini, Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerine göre buna asla müdahale etmediğini söyleyerek “Ancak Rusya, yeni dünya düzeninin yalnızca bir ülkenin çıkarları doğrultusunda inşa edilmesine karşı. SSCB’nin dağılmasından sonra dünyadaki durumun değiştiğini, yeni güç merkezlerinin ortaya çıktığını anlıyoruz. Bu doğal olarak yeniden yapılanmayı, uluslararası ilişkilerin inşasındaki öncelikleri etkiledi”dedi.
Rusya’nın yasal anlamda SSCB’nin halefi olduğunu kaydeden Rus lider, ABD’nin Rusya’yı parçalama hedeflerinin sürdüğünü hatırlatarak bu hedeflerin kağıt üzerinde stratejik planlar dahilinde halen var olduğunu belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri’nin uydularına hakim olma arzusu kendileri tarafından bile anlaşılıyor
Rusya Devlet Başkanı, ABD’nin uydularına hakim olma arzusunu kendilerinin bile anladığını söylerken, “Onlar (ABD) tam da bunu yapmak istiyor. Uyduları dahil herkes bunu anlıyor. Ancak başta ekonomi ve savunma alanında ABD’ye olan büyük bağımlılıkları nedeniyle ve aynı zamanda Rusya’ya karşı mücadelede ABD ile örtüşen çıkarları olduğunu düşünerek bu yolda ilerlemeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.
ABD’nin uydularının Rusya’ya karşı bu ortak mücadeleye dahil olurken yine de ABD’nin yaptığı her şeyin kendi bencil çıkarları doğrultusunda olduğunun gayet iyi farkında olduğunun altını çizen Rus lider, konuşmasını “ABD, çoğu zaman sözde müttefiklerinin çıkarlarına bile uymuyor. enflasyonla mücadele yasası ile sözde müttefiklerin çıkarlarını mı düşündüler? Avrupa’daki sanayi üreticilerine uygun vergi imkanları tanıyarak kendi ülkelerine çekerken müttefiklerine yardım mı ediyorlar? Avustralya’nın denizaltı siparişi verdiği Fransa’nın elinden bu siparişi alarak koca ülkeyi küçük düşürdüler”diyerek tamamladı.