Rusya hükümeti, giderek popüler hale gelen elektrikli scooter ve benzeri kişisel ulaşım araçları ile kazalarda yaşanan keskin artış sonrası ilk kez bu kategori için trafik kuralları getirilyor.
1 Mart’tan itibaren yürürlüğe girecek trafik kurallarına göre başkent Moskova’da kiralanabilen elektrikli scooterlar için maksimum hız sınırı 25 km olarak belirlenirken, yollarda bu araçların kullanıcıları için yeni işaretler görünecek.
Hükümetin ekim ayında onayladığı belgeye göre 1 Mart’tan itibaren elektrikli scooter, kaykay ve tek tekerlekli ulaşım araçları sınıflandırılarak trafik kuralları kapsamında maksimum hızları saatte 25 kilometre, azami ağırlıkları ise 35 kilogram olarak belirlendi.
Rusya İçişleri Bakanlığı Trafik Denetleme Müdürlüğü (GIBDD) tarafından hazırlanan mevzuatla birlikte e-scooter kullananlar birçok kurala uymak zorunda olacak.
Elektrikli scooter kullanıcılarının maksimum hız sınırının saatte 60 kilometre olduğu ve bisikletçilere izin verilen yolun sağ tarafında sürülebileceği belirtilirken, aynı zamanda kaldırımlarda hareket ederken önceliğin “yayalar1 olacağı da vurgulandı.
Scooterlar’ın uyması gereken yol işaretlerinin ilk olarak başkent Moskova’da görüleceği bildirilirken, şehrin sokaklarına elektrikli scooterlar için sürüş kurallarını belirleyecek özel işaretler yerleştirilecek.
Hükümetin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, elektrikli scooter, gyro scooter ve benzeri ulaşım araçları için yeni yol işaretleri ve park yerlerini içeren güncel yönetmelik hazırlanacağı vurgulanırken, mesajda, “Artık elektrikli scooter, elektrikli kaykay, gyro scooter, segway ve tek tekerli mono wheels gibi araçlar ‘bireysel ulaşım aracı’ olarak özel bir statü almıştır. Bu araçlar için belirlenen hız sınırı 25 km olarak belirlenmiş, aynı zamanda kaldırım, bisiklet yolu ve yaya yolları boyunca hareket etmesine izin verilen araçların maksimum ağırlığının 35 kg’yı geçmemesi gerekmektedir” denildi.
Elektrikli scooterlar için özel yol işaretleri düzenleneceği, yol işaretlerinin bu tip araçlar için izin, hareket kısıtlaması ve yasakları içereceği ifade edilirken, işaretlerin yerleştirilmesine ilişkin kararların konuma ve yol altyapısının mevcudiyetine bağlı olarak yerel makamlar tarafından alınacağı vurgulandı.
Bakanlar Kurulu, elektrikli scooterların ulaşımda yayalara öncelik vermesi gerektiğine dikkat çekerken, scooter kullanıcılarının hızlarını bu önceliğe göre hesaplamak zorunda kalacaklarını, yaya geçidinde karşıdan karşıya geçmek için araçlarından inmeleri gerekeceğini de iletti.
Mevzuata göre herhangi bir ağırlıktaki elektrikli scooter’ın karayolunun sağ kenarında gitmesine izin verilirken, ancak bu iznin 14 yaşından büyük olan scooter kullanıcıları ve hız sınırının 60 km olduğu yollar için geçerli olduğu belirlendi.
Hükümet, elektrikli olmayan scooter’ları bu mevzuata dahil etmezken, bu kategorideki araçların “yaya” olarak nitelendirildiğini ekledi.