Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev rejiminin Kırım’a askeri müdahale ve saldırı planlamaya devam ettiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün, Kiev rejiminin Rus sivillerin hayatından hiç endişe duymadan Kırım’ın askeri olarak ele geçirilmesini ve ona yönelik saldırıları planlamaya devam ettiği belirtilirken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın yakın zamanda Carnegie Center’daki bir etkinlikteki konuşmasında, Kırım’daki askeri varlıkların Ukrayna için “meşru hedefler” olarak nitelendirdiği hatırlatıldı.
Bakanlık, “Görünüşe göre Washington, yaklaşan seçimler için Kırım harekâtından ekstra puan ve reyting kazanmayı bekliyor” ifadelerine yer verdiği yazılı açıklamasında, ABD ve diğer Batılı ülkelerin Kiev’den karşı saldırı operasyonlarına ve Rusya’ya katılan bölgelerin topraklarını işgal etmeye devam etmesini talep ettiği, ancak bu tür planların başarısızlığa mahkûm olduğunu anladıkları vurgulandı.
Açıklamada, “”Bunca yıl boyunca neo-Nazilerin merkezi olan Kiev rejimini besleyen kolektif Batı, Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uğratmak için onu itaatkâr bir araç haline getirmiş, Kiev’e Rusya’ya saldırması için taleplerde bulunmuştur. Kiev rejimi, Batı’nın bu tür planların başarısızlığa mahkûm olduğunu anlamalarına rağmen saldırı operasyonlarına devam etmekte ve yeni Rus bölgelerinin topraklarını işgal etmeye çalışmaktadır. Böyle bir politikanın binlerce masum insanın hayatına neden olduğu ise kimsenin umurunda değildir” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık, Ukrayna’ya silah tedariki nedeniyle NATO ülkelerine nota gönderildiğini hatırlatırken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ukrayna için silah içeren herhangi bir tedariğin Rusya için ‘meşru bir hedef’ haline geleceğini sürekli dile getirdiğini, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya silah tedarik ederek “ateşle oynadığını” kaydetti.
ABD ve NATO’nun yalnızca silah tedariki ile yetinmediğini vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, aynı zamanda İngiltere, Almanya, İtalya ve diğer ülkelerin topraklarında Ukrayna askerlerine personel eğitimi de verildiğini hatırlatırken, tüm bu ülkelerin Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan dahil olduğunun altını çizdi.
Rusya’ya 50 yıl süreyle yaptırım uygulama kararı alan Kiev’in amacı ne?
Bakanlık, yakın zamanda Rusya’ya karşı tüm yaptırımların “50 yıl” sürmesine ilişkin kararının ihtilafın uzunluğuna ilişkin değerlendirmesini yansıttığını düşünürken, Ukrayna makamlarının bu tür yaptırım listelerine daha fazla Rus vatandaşını dahil ederek ABD ve diğer Batılı ülkelerle rekabet ettiğini kaydetti.
Washington ve NATO müttefiklerinin Rusya’yı yok etmeye yönelik jeopolitik planlarını tutarlı bir şekilde uygulamaya devam ettiğine de dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanlığı, giderek daha aktif bir şekilde Ukrayna’ya silah pompaladığını ve böylece Ukrayna’yı askeri gelişmelerini test etmek için bir deneme alanına dönüştürdüğünü aktardı.
Mesajda, “ABD ve diğer NATO ülkelerinin Ukrayna’ya yüksek teknolojili silahlar tedarik ederek burayı bir laboratuvara dönüştürdüğü, savunma teknolojilerinin ve savaş kabiliyetlerinin test edildiği bir deneme sahasına çevrildiği gözlemlenmektedir” denildi.