Rus hükümetinin 2034 yılına kadar olan dönemde dış ticaret operasyonları için nakliye gemisi satın alımlarına 70 milyar ruble kaynak ayırdığı belirlendi.
Rus Kommersant gazetesi, hükümetin hazırladığı projeye yakın kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, tanker filolarının yenilenmesine yönelik devlet sübvansiyonları programı için 70 milyar ruble harcanmasının planlandığını belirtirken, devlet destekleri ile yurtdışından toplam değeri 150 milyar rubleyi aşan 85 geminin satın alınacağını kaydetti.
Paketlenmeyen maden cevheri, hurda metal, hububat gibi döküm halinde bulunan kuru yükleri taşıyabilen dökme yük gemilerine sahip olmayan Rusya’nın bu türden 60 gemi sipariş etmeyi planladığı açıklanırken, bunlardan 12’sinin boyutları nedeniyle Süveyş ve Panama Kanalından geçemeyen en büyük kuru yük gemileri olarak nitelendirilen “Capesize” gemisi olacağı ifade edildi.
Programda ayrıca 7 çok amaçlı gemi, 7 ila 9 konteyner gemisi ve belirlenmemiş kargo türleri için 15 tanker yer alırken, tanker filosu oluşturulmasında petrol tankerlerinden söz edilmediği de belirtildi.
Kommersant’a konuşan analistlere göre, artık Rusya’nın petrol taşıma ihtiyacı zaten menşei belirsiz tankerlerden oluşan “gölge filo” tarafından karşılanırken, bu nedenle kuru yük gemilerinin satın alımlarına odaklanacağı tahmin ediliyor.
Rus limanlarının dış ticaret cirosunun çoğunlukla Rus şirketleri tarafından kontrol edilmeyen gemiler tarafından sağlanmakta olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu gemilerin 2022’de ihracat-ithalat kargo cirosunun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğunun altını çizdi.
Rusya’nın dev nakliye şirketi FESCO, sektörün gemilerin satın alınmasını sübvanse etmeye yönelik hükümet önlemlerini destekleyeceğini açıklarken, uygun faizli kredi oranıyla yük gemisi satın alımlarının talep göreceğini, ancak katılımla ilgili nihai kararın programın parametrelerine bağlı olacağını söyledi.
Uzmanlar, Rus petrol şirketlerinin sahipleri belirsiz tanker filolarını satın almak için yeterli finansal kaynakları kolaylıkla bulabildiğini, bu nedenle programın daha çok dökme yük ve kuru yük gemilerine ihtiyaç duyan şirketleri ilgilendireceğini aktardı.
Halihazırda liman ve terminallere sahip olan Rus kömür şirketlerinin de özellikle Kuzey-Batı’dan Asya’ya uzanan ekstra uzun rotalar nedeniyle kendi gemi filolarını oluşturacağı tahmin ediliyor.