Rusya Yazılım Şirketleri Birliği Russoft analisti Dmitry Zhelvitsky, yerli yazılımların dost ülkelere satışının 2022 yılında yüzde 10 arttığını kaydederken, bu ülkelerin yerli yazılımcıların toplam gelirlerindeki payının da yüzde 10’a yükseldiğini vurguladı.
TASS haber ajansına demeç veren Zhelvitsky, “2022’de dost ülkelere satışlarda artış var. Ancak bunun yüzde 10’dan fazla olması pek olası değil. Tüm ihracattaki düşüş dikkate alındığında bizim için bu bile çok iyi bir gösterge” diye konuşurken, geçtiğimiz yıl Rus yazılım şirketlerinin yurtdışına ürün ve hizmet ihracatında yüzde 17’lere varan düşüş kaydedildiğini aktardı.
Dost ülkelerin Rus yazılım şirketlerinin toplam gelirlerindeki payı ise yüzde 10 civarında kaydedildi.
Rusya Yazılım Şirketleri Birliği Russoft’a göre 2022’de yerli yazılım şirketlerinin toplam ihracat satış hacmin yüzde 12-17 bandında düşerek 8,4 milyar dolara gerilerken, bu düşüş, yazılım geliştiricilerin yaptırımlar nedeniyle Avrupa ve Amerika pazarlarını terk etmek zorunda kalmasıyla açıklanıyor.
Yazılım şirketi Searchinform’un başkanı Sergey Ozhegov, Rus yazılım şirketleri için Avrupa ve Amerika pazarlarında satış yapmanın daha önce de kolay olmadığını vurgularken, “Geçen yıl boyunca Rus şirketlerin Batılı müşterilere ilgisi zorluklar nedeniyle daha da azaldı” diye konuştu.
Russoft Birliği başkanı Vlantin Makarov, yaptırımlara rağmen en azından bazı Avrupalı müşterilerin Rus yazılımını satın almaya ilgi göstermeye devam ettiğini söylerken, Rus şirketlerin resmi ve gayri resmi olarak ürün ve hizmet tedarikleri ile ilgili çözümlerini sunmaya devam ettiğini ifade etti.
Bununla birlikte, çoğunlukla yazılım şirketlerinin ihracat kanallarını yeniden yapılandırdığına dikkat çeken Makarov, “Her şeyden önce, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Güney ve Doğu Asya ile Orta Doğu’daki rolünü güçlendirmek isteyen şirketlerimiz Güney ve Doğu Asya’yı büyük pazarlar olarak nitelendiriyor. En büyük potansiyel ise Hindistan ve Çin” dedi.
Makarov, Afrika, Güney ve Orta Amerika pazarlarına olan ilginin de arttığını, ancak orada kısa sürede satışları önemli ölçüde artırma şansının düşük olduğunu belirtirken, Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, lojistik, tarım ve madencilik endüstrilerinin dijitalleştirilmesi alanında Rus yazılım şirketlerinin yurtdışında talep gördüğünü iddia ediyor.
Bakanlık, Rus yazılımlarına ilgi duyulduğunu söylerken, öte yandan Rusların yurtdışında işletme açma ve işletmeyi desteklemekte zorluk çektiğini belirtirken, aynı zamanda yurtdışında kazanılan karları Rusya’ya aktarmada zorluklar yaşandığını da kabul ediyor.
Stratejik Araştırma Merkezi’nin geçen sonbaharda yaptığı araştırmalar, 18 ülkenin güvenlik alanı da dahil olmak üzere Rus bilişim sektöründen ürün ve hizmet satın almakla ilgilendiğini ortaya çıkarırken, bu ülkeler arasında Çin, Brezilya, Hindistan, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı, ancak her pazarın kendine özgü özellikleri, mevzuatı ve alışkanlıkları olduğunu gösterdi