Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, yabancı şirketlerin Rusya’da rahat bir şekilde çalıştığını ve çalışmaya devam edeceğini vurgularken, ülkede çalışmaya karar veren yabancı şirketlerin Rus hükümetinden mutlaka destek bulacağını söyledi.
Parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda hükümetin 2022 yılı faaliyetleri ile ilgili genel sunumda konuşan Mishustin, “Dost olmayan devletlerden gelen yabancı şirketler de dahil olmak üzere geleceğini Rusya’da gören şirketlerin çalışması için gerekli tüm koşulları oluşturduk. Rus işletmelerinin Batı’da karşılaştığı tüm kısıtlamalara, mülkiyet haklarının reddedilmesine ve ayrımcı tüm önlemlere rağmen buradaki yabancı şirketler bizimle çalıştı ve rahatça çalışmaya da devam ediyor” dedi.
Rusya’nın umut vaat eden projelere her zaman açık olduğuna vurgu yapan Başbakan, hükümetin projelerini Rusya’da uygulamaya karar verenleri elbette destekleyeceğini, bunun karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği olacağından hiç şüphelerini olmadığını ifade etti.
Giden yabancı şirketlerdeki çalışanların çıkarlarını da koruyacağız
Mishustin, yabancı şirketlerin işlerinin ve çalışanlarının geleceğini umursamadan ülkeyi terk etmesi halinde Rus makamlarının halkın çıkarlarını koruyacağını söylerken, Batı’nın yaptırımlarla Rusya’da kitlesel işsizliği kışkırtmak, yaşam kalitesini kökten düşürmek, ayrıca sosyal ve ekonomik bağları yıkmaya çalıştığını hatırlattı.
Hükümetin tedbirleri sayesinde işsizlik oranlarının tarihi seviyede düşük olarak seyrettiğine dikkat çeken Başbakan, “İnsanlar banka kartı kullanamasın diye finans sistemimizi çökertmeye çalıştılar. Ekonomik bağları bozmak için kendi şirketlerini Rusya pazarından çıkmaya zorladılar. Büyük zararlarına rağmen tanıdık ithal malları mağaza raflarından sildirmek için. Bu kuruluşlar Rus çalışanları gelirlerden mahrum bıraktı. Yani emekleriyle milyarlarca dolarlık karlarını yaratan insanları yalnız bıraktılar. Ülkemizde kitlesel işsizliği kışkırtmak istediler. Yaşam kalitesini radikal bir şekilde düşürmek istediler. Ancak başarılı olamadılar” diye konuştu.
Yaptırımlarla mücadelenin maliyeti 12 trilyon ruble
Geçtiğimiz yıl hükümetin dış yaptırım baskısı karşısında ekonominin gelişmesini sağlamak için öncelikli eylem planı uygulamaya başladığını hatırlatan Mishustin, hükümetin geçen yıl yaptırımlarla mücadelede gerçekleştirdiği harcamalarının toplamda 12 trilyon rubleye ulaştığına vurgu yaparken, bu eylemlerin ülkenin her yerinden alınan 33 bin teklif arasından 300’den fazla etkinliği içerdiğinin altını çizdi.
Rusya Başbakanı ülke üzerindeki dış baskının zayıflamasının pek olası olmadığını, ancak yetkililerin Rus ekonomisinin uyum döneminin 2024’te sona ermesini beklediklerini söylerken, Rusya’nın önümüzdeki yıldan itibaren hazır bir şekilde uzun vadeli ilerici kalkınma yoluna gireceğini sözlerine ekledi.